Το πράσινο φως για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της γαλλικής εταιρείας Total για χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο.

oil_platform2Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το συμβόλαιο με την Total, το οποίο θα υπογραφεί αύριο.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι « το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τις συνεδρίες της 30ης Οκτωβρίου και 19ης Δεκεμβρίου 2012 αποφάσισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Total όσον αφορά στη χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11».

«Οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, «οι οποίες ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου του 2012 ήταν εντατικές και ολοκληρώθηκαν μετά από 12 γύρους πολυήμερων συναντήσεων. Κατά την περίοδο αυτή», συνέχισε, «η αρμόδια υπουργική επιτροπή σε συχνές συσκέψεις που πραγματοποιούσε τηρείτο ενήμερη για την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Ανέφερε, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού συνεπικουρείτο από τη συμβουλευτική του ομάδα, την οποία αποτελούσαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο βοηθός Γενικός Λογιστής, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, ο Νομικός και Λογιστικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εμπορίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Σταύρος Σταύρου, ο κ. Χατζηττοφής και η κα. Αντωνίου».

Είπε ότι «ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επετεύχθησαν βελτιώσεις επί των αρχικών τεχνικών και οικονομικών προτάσεων της εταιρείας Total», προσθέτοντας ότι «ο Υπουργός Εμπορίου, αφού έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν ήταν επιτυχείς, σύμφωνα με τον κανονισμό 7 των σχετικών περί υδρογονανθράκων κανονισμών, υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο το συμβόλαιο το οποίο και ενέκρινε σήμερα».

«Αφού το συμβόλαιο υπογραφεί από τα δύο μέρη θα χορηγηθεί η σχετική άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στην εν λόγω εταιρεία για τα τεμάχια 10 και 11», είπε.

«Αυτή η απόφαση», πρόσθεσε, «είναι σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή συμβολαίων με τις εταιρείες ENI/KOGAS για άλλα τρία τεμάχια».

Πηγή: energypress.gr