Στη δικαιοσύνη οδηγείται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως, η Standard & Poor’s, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θα καταθέσει αγωγές για τις αξιολογήσεις ΑΑΑ που παρείχε σε “μολυσμένα” ενυπόθηκα δάνεια το 2007 των οποίων λίγο αργότερα κατέρρευσε η αξία με αποτέλεσμα την απαρχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Image standard-poors.jpgΕίναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται τέτοιου τύπου αγωγή σε βάρος οίκου αξιολόγησης που σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αν τελικά διαπιστωθεί ότι η S&P έχει διαπράξει παραβάσεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα και να τής τεθούν όρια σχετικά με τον τρόπο που αξιολογεί επιχειρήσεις ή κράτη.

Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης ισχυρίζεται ότι η υπόθεση δεν έχει νομική ή ουσιαστική βάση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης, οι μετοχές της εταιρείας στην οποία ανήκει η S&P κατέγραψαν τη Δευτέρα πτώση 14% στο κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ενώ ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, η Moody’s Corp κατέγραψε πτώση 11%.

Πηγή: skai.gr