Στο Παρίσι βρέθηκε το διάστημα 1-2 Φεβρουαρίου η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εκλεγμένων Γυναικών σε Τοπικές Αρχές ως επίσημος εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Dhmarxos_ver parisiΣτο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Παρισιού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε επίσης η συνάντηση του τμήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Τοπικών Αρχών για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, μέλος του οποίου από την Ελλάδα είναι η Δήμαρχος Βέροιας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η κα. Ουσουλτζόγλου κατέθεσε τις απόψεις της για το ρόλο των οικογενειών σήμερα ενώ έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Η Δήμαρχος σημείωσε ως κυριότερο πρόβλημα τη διογκούμενη ανεργία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανεργία που αφορά νεαρά ζευγάρια με παιδιά και προτείνοντας την άμεση λήψη μέτρων από την Ε.Ε. για τον περιορισμό του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή της ανέφερε τα εξής:

«Οι πολλαπλές δυσκολίες και η μάστιγα της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αφήσει πίσω πολλά κοινωνικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων, όπως είναι η ισότητα των δύο φίλων.

Όταν οι γονείς αντιλαμβάνονται πως ότι και να κάνουν δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα βασικά για τα παιδιά τους, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αναλυτικές συζητήσεις.

Η καθημερινή ανησυχία για αυτούς τους γονείς είναι «αύριο τι θα φάνε τα παιδιά μου», «πως θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς», «αν αρρωστήσει το παιδί μου τι θα κάνω»;

Σήμερα από τη θέση αυτή που βρίσκομαι θέλω να συζητήσω μαζί σας ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αυξάνεται στη χώρα μου, όπως πιστεύω και στις δικές σας.

Και αναφέρομαι στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενη βία μεταξύ των ζευγαριών, βία από τους γονείς προς τα παιδιά τους, βία μεταξύ αδελφών, με αποτέλεσμα την ευρύτερη αύξηση της βίας στην κοινωνία.

Οι πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σήμερα ενισχύουν την αύξηση τέτοιου είδους συμπεριφορών αλλά θεωρώ ότι οι οικογένειες οι οποίες είναι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι οικογένειες όπου και οι δύο γονείς είναι άνεργοι.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η νέα κατηγορία οικογενειών σε κίνδυνο. Περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν μια σειρά στη ζωή τους και σήμερα εμφανίζονται κοινωνικά και οικονομικά μετέωροι, με τον οικογενειακό προγραμματισμό τους να διαλύεται. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης ανεργίας και της ανόδου φαινομένων βίας και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ακόμη περισσότερο.

Θα ήθελα να συμφωνήσουμε όλοι μας εδώ μέσα, ότι η Ε.Ε. οφείλει να σκύψει και να δημιουργήσει πολιτικές και προγράμματα υποστήριξης προς αυτές της οικογένειας όπως:

1. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό αυτών των οικογενειών, την υποστήριξή τους και την πρόληψη ώστε άλλες οικογένειες να μην «πέσουν στο βωμό της οικογενειακής βίας»

2. Τη δημιουργία εθνικών παρατηρητηρίων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη χρηματοδότησή τους από την Ευρώπη

3. Η Ε.Ε. οφείλει να βάλει αυτές τις οικογένειες σε προτεραιότητα δηλαδή να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μόνο για αυτές τις οικογένειες

Πριν τελειώσουμε τις εργασίες αυτού του συνέδριου, θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε μέχρι το τέλος του 2013 σε κάθε οικογένεια στην Ε.Ε. τουλάχιστον ένα μέλος της να εργάζεται κανονικά.

Ως Δήμαρχος ψάχνω κάθε διαθέσιμη πηγή για να μπορέσω να το εξασφαλίσω αυτό το στοίχημα στο δικό μου Δήμο».