Με αφορμή τις κινηματογραφικές σκηνές που συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή στη Βέροια, με την καταδίωξη και σύλληψη δραστών στο κέντρο της πόλης, από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θεωρούμε ότι είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η παράθεση μιας σειράς ερωτημάτων προς την Α.Δ. Ημαθίας, σχετικά με την διάσπαση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. από τη Βέροια και τη Νάουσα, προκειμένου να δημιουργηθεί ομάδα και στην Αλεξάνδρεια.

omadadiasVeriaΣαφέστατα, όπως άλλωστε είχαμε τονίσει από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της ομάδας, η Αλεξάνδρεια και δικαιούται και επιβάλλεται να έχει δίκυκλη αστυνόμευση, καθώς τα κοινωνικά δεδομένα, αλλά και η γεωγραφική της θέση, την κατατάσσουν σε πόλεις με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας.

Ωστόσο, η πρακτική που – όπως διαπιστώθηκε – εφαρμόζεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, κάθε άλλο παρά η πρέπουσα είναι, κατά την άποψή μας, καθώς για να δημιουργηθεί από τις αρχές του 2013 ομάδα στην Αλεξάνδρεια (κάτι που επαναλαμβάνουμε έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή), διατέθηκαν δυνάμεις από τη Βέροια και τη Νάουσα.

Το αποτέλεσμα; Να υπάρχουν και στις τρεις πόλεις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., αλλά να λειτουργούν μέτρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Βέροια, την οποία “όργωναν” δύο ομάδες σε κάθε βάρδια, διαχωρίζοντας την πόλη και το Μακροχώρι σε δύο τομείς ευθύνης, τώρα πια, υπάρχει μία ομάδα (2 μηχανές, 3-4 αστυνομικοί) για όλη αυτή την περιοχή. Πόσο γρήγορα να πάει από το Μακροχώρι στο Νοσοκομείο ή στο κέντρο της Βέροιας μια μηχανή, όταν προκύψει ένα έκτακτο περιστατικό;

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Νάουσα, η οποία, ωστόσο, δεν είχε δύο ομάδες ανά βάρδια, αλλά μία! Δηλαδή, υπάρχουν ώρες που δεν υπάρχει καθόλου ομάδα στην πόλη. Προφανώς, η ίδια πλημμελής αστυνόμευση προσφέρεται και στην Αλεξάνδρεια.

Όταν διαπιστώθηκε η περιορισμένη παρουσία της ομάδας στη Βέροια, θεωρήσαμε πως οι άνδρες που την στελεχώνουν αποσπάστηκαν στον Έβρο, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο, μάθαμε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πως τα στελέχη της ΔΙ.ΑΣ., ακριβώς λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα των καθηκόντων τους και της ειδικής εκπαίδευσης που κάνουν (μη μπορώντας να αντικατασταθούν από τον καθένα), δεν προβλέπεται να αποσπώνται.

Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης και αν όντως είναι προσωρινό ή μη το μέτρο των διαθέσεων στην Αλεξάνδρεια, αλλά καλό θα ήταν – άμεσα μάλιστα – να επανεξεταστεί το θέμα, καθώς ένας – κατά γενική ομολογία – επιτυχημένος θεσμός, είναι κρίμα να ατονίσει, μόνο και μόνο για να λένε κάποιοι ότι έχουν ΔΙ.ΑΣ. στην πόλη τους (άσχετα αν δεν κάνει όπως έπρεπε την δουλειά της) ή άλλοι ότι προσπάθησαν να δώσουν λύση…

Δέον είναι, λοιπόν, όχι να κατακερματιστούν οι υπάρχουσες ομάδες, αλλά να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα στην Αλεξάνδρεια. Και αν δεν είναι αυτό εφικτό για πρακτικούς λόγους, προτιμότερο θα ήταν να αποσπαστεί ολόκληρη η ομάδα από τη Νάουσα ή την Βέροια στην Αλεξάνδρεια (και να επωμιστεί βεβαίως την ευθύνη των πράξεων του και την ενδεχόμενη κατακραυγή του κόσμου ο Αστυνομικός Διευθυντής, αλλά να γίνει σωστή δουλειά), παρά να είναι παντού και πουθενά οι ομάδες.

Όμως, οι ομάδες σε Βέροια και Νάουσα είναι κατόπιν αποφάσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και δεν μπορεί να τις καταργήσει κανείς. Από την άλλη, μήπως και η αποδυνάμωση δεν αποτελεί – στην ουσία – έμμεση κατάργηση;

Του Νίκου Βουδούρη