Γράφει ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Αντώνης Φαναριώτης

Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου σίγουρα θα απορήσει κανείς τι σχέση έχει ο ιατρικός σύλλογος με τα καυσόξυλα. Από επιστημονικής πλευράς απολύτως καμία. Και όμως, πριν λίγες μέρες, ο εν λόγω σύλλογος είχε το θράσος να συντάξει και να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση για τα προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους χρόνια πάσχοντες από την χρήση καυσόξυλων.

fanariotis antonisΌπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των (suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα» Αυτό είναι ένα μέρος της ανακοίνωσης.

Έρευνα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι οποίοι είναι οι απόλυτα αρμόδιοι επί του θέματος (και όχι οι γιατροί δηλαδή έλεος τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτήν την χώρα) αποδεικνύει ότι η καύση ξύλου έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η χρήση των οποίων είναι πολύ πιο επιβλαβής για την ατμόσφαιρα.

Πως λοιπόν κύριοι βγάζετε μία τέτοια ανακοίνωση στην οποία λέτε πράγματα τα οποία καταρρίπτονται επιστημονικά; Μήπως είστε κατευθυνόμενοι από το κράτος με στόχο να ¨χτυπήσετε¨ την χρήση καυσόξυλων λόγω έλλειψης εσόδων από την προμήθεια πετρελαίου; Γιατί ξαφνικά το νέφος έγινε πρωτοσέλιδο παντού; Γιατί δεν τοποθετηθήκατε δημόσια όταν ανακοινώθηκε η άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνητων αυτοκίνητων; Σε αυτήν την περίπτωση δεν προκαλείται πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου; Αυτές αποτελούν μερικές από τις πολυάριθμες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους φορείς οι οποίες φυσικά θα μείνουν αναπάντητες. Ας μην ξεχνιόμαστε, στην Ελλάδα βρισκόμαστε.