Εκπροσώπους στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στη ρωσική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθειά της να εξομαλύνει τα πνεύματα και να «ζεστάνει το κλίμα» προκειμένου να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια και μια επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα, με απώτερο στόχο την τόνωση των εμπορικών σχέσεων.

samaras_3Σημειώνεται ότι πρόσφατα ρώσοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει δυσφορία για τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκαν τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα, κι έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις που είχαν στόχο να μην δοθεί η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ σε ρωσικές εταιρείες οι οποίες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, ενώ στην πρώτη φάση των μη-δεσμευτικών προσφορών είχαν κάνει προσφορές πολύ πιο συμφέρουσες των ανταγωνιστών τους.

Συγκεκριμένα η Gazprom έχει εκφράσει το πιο έντονο ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, γεγονός για το οποίο οι Βρυξέλλες «δεν εξέφρασαν και ιδιαίτερη χαρά» , όπως σχολίαζε αρμόδια διπλωματική πηγή. Ενδιαφέρον επίσης έχουν εκφράσει η Sintez, μια μικρή εταιρεία αξίας 112εκ € που ανήκει στον Leonid Lebedev, και το επενδυτικό ταμείο Energiya, επικεφαλής του οποίου είναι ο Igor Yusufov, πρώην υπουργός ενέργειας και μέλος του ΔΣ της Gazprom. Πάντως, όπως δείχνουν οι δηλώσεις υψηλόβαθμων ρώσων, πολλά θα κριθούν από την πορεία της του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ δεν έχει προχωρήσει και καθυστέρησε κατά τη διατύπωση των ενδεικτικών των προθέσεων προσφορών, και σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, ο στόχος της καθυστέρησης είναι να θέσουν υποψηφιότητα κι άλλες εταιρείες που είχαν αποκλειστεί αρχικά, ενώ οι προσφορές τους ήταν κατά πολύ χαμηλότερες από εκείνες της

Στόχος του κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας είναι η πραγματοποίηση κάποιων επαφών με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και με συνεργάτες από το περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΞ, η ευρύτερη πρωτοβουλία εντάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και ανάδειξης των επιχειρηματικών ευκαιριών στην Ελλάδα, αλλά και στην προετοιμασία της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά στη Μόσχα.

Στους συνομιλητές των Ελλήνων απεσταλμένων συγκαταλέγονται οι Yuri Ousakov, βοηθός του Ρώσου προέδρου για διεθνή θέματα, Dmitri Peskof, εκπρόσωπος Τύπου του Putin, Vladimir Titof, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Alexei Pouskof , πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) κ.ά.

Για την προώθηση των επιχειρηματικών-επενδυτικών σχεδίων και την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών θα υπάρξει ειδική συνάντηση με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: euractiv.gr