Η απαίτηση των Βρετανών, να διαθέτουν «Ευρωπαϊκό Έγγραφο Διαμονής» όσοι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στη χώρα τους, συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, τόνισαν στην EurActiv πηγές της Κομισιόν.

cameron_11Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα εισαχθούν νέα έγγραφα και ο στόχος είναι να γίνει δυσκολότερη η λήψη κοινωνικών παροχών, από Βούλγαρους και Ρουμάνους, οι οποίοι θα είναι ελεύθεροι να εγκατασταθούν στη Βρετανία μετά τον Ιανουάριο του 2014.

Τη Δευτέρα (25 Φεβρουαρίου), το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ένα νέο τιμοκατάλογο για τα έγγραφα που εκδίδει, συμπεριλαμβανομένων των «ευρωπαϊκών εγγράφων διαμονής». Η τιμή τους από τις 6 Απριλίου θα είναι £ 55.

Η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου Mark Harper, δήλωσε πως είναι υπό εξέταση ένα υποχρεωτικό σύστημα ταυτότητας για Ρουμάνους, Βούλγαρους και άλλους ευρωπαίους πολίτες,.

«Ένα από τα πράγματα που μελετάμε, και ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες το κάνουν, είναι να επιμένουμε οι άνθρωποι να εγγράφονται, έτσι ώστε μέσα από μια σωστή διαδικασία, να διαπιστώσουμε αν είναι πραγματικά εδώ για το σκοπό για τον οποίο ισχυρίζονται και δεν έρχονται μόνο για να διεκδικήσουν τα οφέλη ή για άλλο λόγο,» ανέφερε ο Harper.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία πληροφορία σχετικά με τα εν λόγω σχέδια των Βρετανικών αρχών.

Ο Jonathan Todd, εκπρόσωπος του Επίτροπου Andor Lazslo, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στα κράτη μέλη να καταστήσουν υποχρεωτικό για τους πολίτες της ΕΕ να έχουν ένα έγγραφο , αφού έχουν μείνει τρεις μήνες σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τιμή, ίση για όλους

Ωστόσο, είπε ότι τα πιστοποιητικά εγγραφής δεν θα πρέπει να κοστίζουν περισσότερο απ’ ότι πληρώνουν οι υπηκόοι της αντίστοιχης χώρας για παρόμοια έγγραφα. Ο Todd εξήγησε επίσης ότι, εν όψει της συζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό της πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές, το νέο έγγραφο δεν θα κάνει καμία διαφορά.

Η υποχρέωση εγγραφής είναι ξεχωριστή από το δικαίωμα να λαμβάνουν κοινωνικές παροχές, είπε ο Τοντ.

Η Βρετανία δεν απαιτεί από τους πολίτες της να έχουν εθνικά δελτία ταυτότητας, έτσι το Ευρωπαϊκό έγγραφο διαμονής δεν θα είναι παρόμοιο με οποιοδήποτε εθνικό έγγραφο. Πολλές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν στη EurActiv ότι το βρετανικό μέτρο, βάσει του κοινοτικού δικαίου, μεροληπτεί.

Αμβέρσα: επιπλέον φόρους στους αλλοδαπούς

Τη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, πέρασε ένα νέο φόρο ύψους € 250 ευρώ για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εγγραφούν στην κοινοτική διοίκηση. Είπε ότι ο φόρος, μέχρι € 17, ήταν αναγκαίος για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Αμβέρσας την πλειοψηφία έχει το εθνικιστικό κόμμα N-VA του Δημάρχου Bart De Wever.

Η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Joëlle Milquet είπε ότι αντιτίθεται στο νέο φόρο, προσθέτοντας ότι το μόνο που θα πετύχει είναι να τροφοδοτήσει την ξενοφοβία.

Η EurActiv ήρθε επίσης σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό, αλλά οι υπάλληλοι της Επιτροπής είπαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πηγή: euractiv.gr