Σε νέο γύρο εμπορικής διαμάχης φαίνεται να μπαίνουν ΕΕ και Κίνα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τις τηλεπικοινωνίες φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Αύριο (1 Φεβρουαρίου) αξιωματούχοι από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Κομισιόν θα συναντηθούν με Κινέζους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες.

kol_1_0Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο ο Eπίτροπος εμπορίου Karel De Gucht ζήτησε από τους Κινέζους παρόχους τηλεπικοινωνιών να αυξήσουν τις τιμές τους καθώς και να δοθεί μερίδιο 30% από την κινεζική αγορά τηλεπικοινωνιών σε Ευρωπαίους παρόχους με αντάλλαγμα να «εγκαταλειφθεί» η έρευνα της Κομισιόν για αντιντάμπινγκ.

Η Κομισιόν διεξάγει έρευνα για φερόμενες επιδοτήσεις στις κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE-που προέρχονται από τις εξαγωγικές πιστώσεις που δίνονται από τις κινεζικές τράπεζες- και θεωρεί ότι προσφέρονται με προνομιακούς όρους.

Ο De Gucht απείλησε να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία έρευνας, απειλώντας έμμεσα τα τιμολόγια των κινεζικών εταιρειών. Η υπόθεση είναι πρωτοφανής, καθώς καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν έχει καταγγείλει κάποια από αυτές τις εταιρείες, πράγμαπου θα ήταν πιο λογικό.

«Ελπίζουμε οι διαβουλεύσεις θα βοηθήσουν και τις δύο πλευρές να λύσουν το ζήτημα», είπε ο Wang Xining, σύμβουλος της αποστολής της Κίνας στην ΕΕ.

Huawei και ZTE αρνούνται ότι έλαβαν «ακατάλληλες» επιδοτήσεις και προσφέρθηκαν να συζητήσουν το θέμα απευθείας με την Κομισιόν, ισχυριζόμενες ότι η επιθυμία της ΕΕ να ασχοληθεί με ζητήματα επιχειρήσεων σε εμπορικές διαπραγματεύσεις δείχνει ότι η υπόθεση χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικός μοχλός.

Δυσαρέσκεια εξέφρασαν και πηγές της κινεζικής κυβέρνησης. «Μόνο όταν οι δύο πλευρές σέβονται τους κανόνες της αγοράς και τη λειτουργία των αγορών μπορεί να υπάρξει συμφωνία, διαφορετικά όλες οι προσπάθειες δε θα οδηγήσουν πουθενά», ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για το εμπόριο John Clancy είπε: «Ύστερα από αίτημα των κινεζικών αρχών, η Κομισιόν διεξάγει διερευνητικές συνομιλίες με καλή πίστη με τους κινέζους ομολόγους εδώ και πάνω από 6 μήνες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση».

«Καθώς είναι μια κανονική διπλωματική πρακτική, δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο τέτοιων συζητήσεων μέχρι να υπάρξει επίσημο αποτέλεσμα- κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα».

Πηγή: euractiv.gr