Όλα τα διαδικαστικά που αφορούν την προώθηση της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, της μετακίνησης των 2.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς και της αξιολόγησης των ικανοτήτων των υπαλλήλων του δημοσίου, ολοκληρώνονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Image dimosio.jpgΣε ημερομηνία εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, που καθορίσει το Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, προκειμένου να εγκριθεί το δεύτερο κύμα αξιολόγησης των δομών των υπουργείων (έξι με εννέα υπουργεία), ενώ μέχρι το τέλος του μηνός θα εγκριθούν και τα οργανογράμματα των υπόλοιπων υπουργείων.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άμεσα θα ξεκινήσει και η εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, των οποίων οι δομές αναμένεται να μειωθούν γύρω στο 50%.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται ανακοίνωση από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη, των κενών θέσεων στον δημόσιο τομέα, για τις οποίες οι 2.000 υπάλληλοι, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα μπορούν να δηλώσουν την προτίμησή τους και να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές, του υπουργείου, οι κενές θέσεις είναι πάνω από 10.000 και η τριμελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΑΣΕΠ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καθορίσει ποιες απ’ αυτές θα είναι διαθέσιμες για τους «διαθέσιμους» υπαλλήλους.

Επίσης, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ο κ. Μανιτάκης θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου που θα αφορά την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, ενώ ταυτόχρονα θα ολοκληρώνεται ή θα έχει ολοκληρωθεί η μεθοδολογία αξιολόγησης ικανοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και η ακριβή διαδικασία για τη «χαρτογράφηση των ικανοτήτων» τους.

Υπενθυμίζεται δε, ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα διεξαχθεί σε τρία βασικά επίπεδα:
Το πρώτο αφορά στον προσωπικό φάκελο των υπαλλήλων με την καταγραφή πτυχίων, σεμιναρίων, δεξιοτήτων (χρήση Η/Υ, ξένες γλώσσες κλπ), τα οποία θα ελεγχθούν ενδελεχώς τόσο για τη νομιμότητά τους όσο και για ην επικαιροποίησή τους. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει και ειδική μηχανογραφημένη φόρμα που θα συμπληρώσουν οι υπάλληλοι.

Το δεύτερο αφορά στον επαγγελματισμό των υπαλλήλων και το τρίτο η αποδοτικότητά τους, στη μέτρηση παραγωγικότητας. Μία μέτρηση που θα γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να εξακριβωθεί η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν ανά υπάλληλο και οργανική μονάδα.

Πάντως, από το υπουργείο διαμηνύεται, ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα υλοποιηθεί με κριτήρια στα μέτρα των υπαλλήλων, δεδομένου, ότι αλλιώς θα αξιολογηθεί ένας διοικητικός υπάλληλος και αλλιώς ένας καθηγητής πανεπιστημίου ή πολιτικός μηχανικός.

Τέλος, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται, ότι παραλλήλως με την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα εφαρμοστεί πιστά και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, προκειμένου να εντοπιστούν και να απομονωθούν ή και να απολυθούν υπάλληλοι που θα διαπιστωθεί ότι απουσιάζουν αδικαιολογήτως από την εργασία τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάλληλοι που έχουν προσκομίσει πλαστά έγγραφα και όσοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια, για σημαντικά αδικήματα, σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό δίκαιο.

Πηγή: zougla.gr