Η έκθεση προόδου της Κομισιόν για τη Ρουμανία που θα δημοσιευθεί σήμερα (30 Ιανουαρίου), φαίνεται να γυρνά τη σελίδα στις κακές σχέσεις ΕΕ-Ρουμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.

ponta_0_0Η 10σελιδη ειδική έκθεση, πολύ μικρότερη από τις κανονικές εκθέσεις που δημοσιεύονται για τη Ρουμανία από την ένταξή της στην ΕΕ το 2007, λέει ότι το Βουκουρέστι θα μπορούσε να μπει σύντομα στο σωστό δρόμο, εάν συνεχίσει να υλοποιεί τις συστάσεις της Κομισιόν.

Η αλλαγή του τόνου είναι εμφανής εάν συγκριθεί με την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν José Manuel Barroso στις 18 Ιουλίου, όπου τόνισε ότι η Ρουμανία «κλόνισε την εμπιστοσύνη της ΕΕ».

Εκείνη την εποχή, η έλευση στην εξουσία του αριστερού συνασπισμού USL του πρωθυπουργού Victor Ponta είχε οδηγήσει σε αμφισβητούμενες δικαστικές αποφάσεις, που σύμφωνα με την Κομισιόν υπονόμευαν το συνταγματικό δικαστήριο, ανατρέποντας καθιερωμένες διαδικασίες και καταργώντας βασικούς ελέγχους και ισορροπίες. Ο Barroso αμφισβήτησε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Στις 12 Ιουλίου ο Barroso έδωσε στον Ponta τη λεγόμενη λίστα των «11 σημείων», εν μέσω οξείας πολιτικής κρίσης που χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση στη χώρα ως «πραξικόπημα».

Εκκρεμότητες στον τομέα της δικαιοσύνης

Η νέα έκθεση αναφέρει ότι η Ρουμανία έχει εφαρμόσει διάφορες- όχι όλες- συστάσεις της Κομισιόν που είχαν ως στόχο την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι οι νέες ρουμάνικες αρχές έχουν κάνει ένα μέρος της «δουλειάς» αλλά δεν εκπλήρωσαν τα πιο «δύσκολα» μέρη, ειδικά αυτά που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν λέει ότι ανησυχεί για την υφιστάμενη πίεση προς τα όργανα της δικαιοσύνης καθώς και για την έλλειψη σεβασμού προς την ανεξαρτησία τους.

«Η Κομισιόν έλαβε πολλές αναφορές για εκφοβισμό και παρενόχληση εναντίον ατόμων που εργάζονται σε σημαντικά όργανα της δικαιοσύνης και κατά της διαφθοράς, καθώς και προσωπικές απειλές εναντίον δικαστών και των οικογενειών τους», λέει η έκθεση.

Η Κομισιόν προειδοποιεί επίσης και για τις δημόσιες εκστρατείες των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιούν τα μέσα τους για να εξαπολύσουν προσωπικές επιθέσεις ή στηρίξουν την κυβέρνηση έναντι ανταλλάγματος.

Οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν επίσης και την έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ακεραιότητας που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο, και ήταν εναντίον υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων που βρίσκονταν σε ποινική έρευνα, που εν τέλει δεν οδήγησε σε παραιτήσεις.

Τρεις υπουργοί στην παρούσα κυβέρνηση κράτησαν τα πόστα τους παρόλο που βρίσκονται σε ποινική έρευνα:

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Liviu Dragnea ερευνάται για πιθανή νοθεία στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2011 για την καθαίρεση του προέδρου Traian Băsescu.
Ο υπουργός μεταφορών Relu Fenechiu τον Ιούνιο του 2012 κατηγορήθηκε από την Εθνική Διεύθυνση κατά της Διαφθοράς για συνενοχή σε κατάχρηση εξουσίας εναντίον του δημοσίου συμφέροντος.
Ο υπουργός έργων Dan Sova κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων.

Η Κομισιόν καλεί επίσης το ρουμάνικο κοινοβούλιο να γίνει πιο αξιόπιστο υιοθετώντας πιο σαφείς διαδικασίες στη διαχείριση υποθέσεων που εμπλέκονται βουλευτές και αφορούν σε διαφθορά ή ζητήματα ακεραιότητας.

[box type=”tick

Ιστορικό

Όταν η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν μέλη της ΕΕ τη 1η Ιανουαρίου του 2007, οι ελλείψεις παρέμειναν σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, τα προβλήματα παρέμειναν επίσης και ως προς τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Θεσπίστηκε ένας Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) για να βοηθήσει και τις δύο χώρες με τα θέματα δικαιοσύνης, μετά την ένταξη τους στην ΕΕ. Η Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Ρουμανία στην πιο πρόσφατη έκθεση της, στη CVM.

Η έκθεση της 18ης Ιουλίου αμφισβητεί την ικανότητα της χώρας να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, τη βιωσιμότητα και τη μη αναστρεψιμότητα της μεταρρύθμισης. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso, δήλωσε ότι οι πολιτικές διαμάχες στη Ρουμανία είχαν «ταρακουνήσει την εμπιστοσύνη της ΕΕ» στη χώρα.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr