Πέντε χρόνια πριν, κατά τη λήξη μιας Συνόδου Κορυφής στη Χιλή, ο βασιλιάς της Ισπανίας είπε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Hugo Chavez να “σκάσει”, σε μια αποστροφή του λόγου, η οποία συμπύκνωνε τις άκαρπες συναντήσεις μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

p-022570-00-01Οι σύνοδοι κορυφής στις οποίες κυριαρχούσε η «κατήχηση» για την ταχεία οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, που ακολούθησε την εισαγωγή του ευρώ πριν από μια δεκαετία, ήταν και η απόδειξη ότι οι ανησυχίες της Μαδρίτης και των Βρυξελλών ήταν προς άλλη κατεύθυνση.

Αλλά η κρίση χρέους στην Ευρώπη αναποδογύρισε τη σχέση μεταξύ των πρώην ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αποικιών τους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής την περασμένη εβδομάδα ήταν ειλικρινείς ως προς την προσμονή τους να προσποριστούν οφέλη και αυτοί, από την ανάπτυξη των Λατινικών Χωρών.

«Πρόκειται για μια στρατηγική σχέση μεταξύ ισότιμων εταίρων» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, που ηγείτο μια τεράστιας αντιπροσωπείας των κρατών της ΕΕ και των στελεχών επιχειρήσεων.

Μετά από πολλές διμερείς συναντήσεις κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η Merkel επισκέφθηκε την επιχειρηματική περιοχή του Σαντιάγο σε προσπάθεια να οργανώσει τις επενδύσεις και εμπορικές συμφωνίες.

“Σας προσκαλούμε να επενδύσετε στη Γερμανία», είπε, επαναλαμβάνοντας στα ισπανικά τη φράση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα μίλησε από το προεδρικό μέγαρο της Χιλής.

Με το 60% των νεαρών Ισπανών ανέργων, και τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης, να αγωνίζεται με τις επιπτώσεις της κρίσης του δημόσιου χρέους, που σχεδόν διέλυσαν την ευρωζώνη το περασμένο έτος, η Λατινική Αμερική έχει σαφώς το πάνω χέρι.

Η οικονομική ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 4% φέτος, ενώ η ευρωζώνη των 17 κρατών κατά πάσα πιθανότητα θα συρρικνωθεί. Η Ευρώπη θέλει οι εταιρείες της Λατινικής Αμερικής να ακολουθήσουν το μεξικανό επιχειρηματία Carlos Slim, ο οποίος έχει επενδύσει στην ολλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών KPN.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν επίσης να εξασφαλιστεί ότι οι εταιρείες τους θα κερδίσουν μεγάλα συμβόλαια για την κατασκευή υποδομών για αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, αεροδρόμια και στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία.

«Ποτέ καλύτερα»

Διπλωμάτες στη Σύνοδο Κορυφής του Σαντιάγο μίλησαν για μια νέα, χαλαρή διάθεση μεταξύ των περισσοτέρων από 60 εκπροσωπούμενων χωρών, υποβοηθούμενη από μια μεγάλη δόση ταπεινότητας από τους Ευρωπαίους.

«Στη Λατινική Αμερική αρέσει η ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης προβλήματα», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τους συναδέλφους της Χιλής κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Σαφώς ανήσυχοι για το αν θα περάσει το μήνυμα, δύο από τους ανώτερους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Herman Van Rompuy και ο José Manuel Barroso, εκφώνησαν πέντε ομιλίες ο καθένας σε λιγότερο από δύο ημέρες, εξυμνώντας τις επιτυχίες της Λατινικής Αμερικής και μιλώντας για το «αλληλοεξαρτώμενο μέλλον» των δύο περιοχών.

Αυτό είχε αποτέλεσμα ηγέτες όπως η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez, να εξάρει την αλλαγή του τόνου της Ευρώπης: «Οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει επιτέλους … ότι χρειαζόμαστε μια σχέση όπου και οι δύο πλευρές να κερδίζουν».

Ενώ η απειλή της διάλυσης της ευρωζώνης ξεπεράστηκε το περασμένο έτος, οι ηγέτες της ΕΕ στο Σαντιάγο απηύθυναν ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της ευρύτερης ΕΕ, αφού o βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο δημοψηφίσματος για τη βρετανική ένταξη αν ο ίδιος κερδίσει εκ νέου στις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής ,πρόεδρος της Χιλής Sebastian Piñera και ο ομόλογός του της Κολομβίας Juan Manuel Santos φάνηκαν να διασκεδάζουν την ανάκαμψη σε μια ήπειρο που ήταν κάποτε συνώνυμη των δικτατοριών, του υπερπληθωρισμό, και της βίας των ανταρτών.

«Ποτέ δε βρισκόμασταν σε καλύτερη κατάσταση» δήλωσε ο Santos, διαλαλώντας το επιχειρησιοκεντρικό σχέδιο του, που γνώρισε ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων και 30μηνη καθοδική πορεία της ανεργίας στην Κολομβία. «Κάθε ένας από τους πολίτες μας που ξεφεύγει από τη φτώχεια είναι ένας πιθανός νέος καταναλωτής και καταναλωτής για την Ευρώπη».

Πηγή: euractiv.gr