Η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει δάνειο διάσωσης στην Κύπρο, ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο αυτού, τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev σε γερμανική εφημερίδα.

med_1_1Η Κύπρος που αναμένει δάνειο διάσωσης λόγω της έκθεσής της στο ελληνικό χρέος, είναι επίσης αντιμέτωπη με τις ανησυχίες των κρατών δανειστών αναφορικά με τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος καθώς και να απαντήσει γιατί αποτελεί μαγνήτη «ρωσικού χρήματος».

Η Κύπρος προσφέρει τον χαμηλότερο ονομαστικό φόρο επιχειρήσεων και εδώ και δεκαετίες διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

«Πιστεύουμε ότι το κύριο βάρος επίλυσης αυτών των θεμάτων πρέπει να πέσει στην Κύπρο και τα κράτη της ΕΕ», είπε ο ρώσος σε συνέντευξή του με την Handelsblatt τη Δευτέρα (28 Ιανουαρίου).

«Ωστόσο δεν αρνούμαστε να βοηθήσουμε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτα θα συμφωνηθούν οι προϋποθέσεις. Πριν από αυτή τη συμφωνία, δεν θα δώσουμε χρήματα», πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη παράσχει στην Κύπρο δάνειο ύψους 2.5δις € το 2011.

Το Νοέμβριο, το Der Spiegel είχε δημοσίευμα που επικαλείτο έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών λέγοντας ότι «ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι» θα επωφεληθούν από το δάνειο διάσωσης και ότι η Κύπρος αποτελεί «πύλη για ξέπλυμα χρήματος στην ΕΕ».

Ο Medvedev είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να εξαγοράσει δημόσιο χρέος από χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο φάνηκε θετικός απέναντι στο ευρώ.

«Παρά το γεγονός ότι το ευρώ σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, έχω την άποψη ότι βοήθησε την –παγκόσμια οικονομία και οικονομικά στην κρίση του 2008-2009», υπογράμμισε.

«Η ιδέα του ευρώ είναι γενικά θετική. Γι’ αυτό ελπίζω να έχει θετικό μέλλον», συνέχισε.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr