Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση για τους μικρούς, αλλά και για όλους τους φίλους του θεάτρου.

afisaΓια τη  χειμερινή περίοδο 2012 – 2013 επιλέξαμε  να παρουσιάσουμε το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ  «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» σε διασκευή  Γιάννη Καλατζόπουλου, με σκοπό να συστήσουμε στους θεατές τα σπουδαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Σε μία και μοναδική παράσταση  την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 6μ.μ. στο θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στη Βέροια οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του παραμυθιού θα έχουν την ευκαιρία να ονειρευτούν παρέα με το θίασο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ «ένα όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»!

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5€.
Πληροφορίες – προπώληση : 2331078140 & 141

Το έργο

Το παραμύθι αναφέρεται και εστιάζει στις σχέσεις των δύο φύλων και προσεγγίζει τις περιπλοκές και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν. Η Ερμία παραβλέποντας τις επιθυμίες του πατέρα της (και  τον νόμο) αποφασίζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της Λύσανδρο και να καταφύγει μαζί του στο μαγεμένο δάσος. Όμως ο εκλεκτός του πατέρα της, και ερωτευμένος μαζί της, Δημήτρης, αποφασίζει να την ακολουθήσει για να κερδίσει την αγάπη της. Η Ελένη, που είναι ερωτευμένη και αυτή με την σειρά της με τον Δημήτρη, αποφασίζει να τον εμποδίζει ακολουθώντας τον.

Ο Σαίξπηρ καταφέρνει να περιπλέξει την ιστορία, χρησιμοποιώντας τις μαγικές ικανότητες των ξωτικών του δάσους που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παραμυθιού. Η ερωτική διαμάχη του βασιλικού ζεύγους των ξωτικών επηρεάζει τις σχέσεις των ηρώων, αφού πάνω στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τα σωστά ζευγάρια καταφέρνουν με τις γκάφες τους να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την ιστορία.

Τελικά ο Σαίξπηρ καταφέρνει να οδηγήσει στην λύση του προβλήματος, μέσα από κωμικά στοιχεία, εξυμνώντας τον έρωτα, αφήνοντας όμως υπονοούμενα  για την ουτοπία της άμεσης εκπλήρωσης των επιθυμιών μας…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα
χορογραφίες: Κώστας Καφαντάρης
σκηνικά:  Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
κοστούμια: Μαρία Κοντοπούλου – Καλλιόπη Παπαδάκη
μουσική: Δημήτρης Λέκκας
φωτιστής : Γιώργος Βέγκος
τεχνικός: σκηνής Κώστας Κωστόπουλος
προβολή – επικοινωνία παράστασης:  Κατερίνα Γρηγοριάδου

Παίζουν:
Κώστας Γακίδης: Όμπερον, Στημόνης
Χρήστος Μαστρογιαννίδης: Λύσανδρος, Κυδώνης, ξωτικό
Κατερίνα Μαυροφρύδου: Τιτάνια, Ιππολύτη
Ηλέκτρα Καραμανώλη: Ερμία, Βελόνης, Ξωτικό
Γιαννης Τσότσος: Δημήτρης, Φυσούνης, Ξωτικό
Έφη Σισμανίδου: Ελένη, Καζάνης, Ξωτικό
Κωσταντίνος Γιωτόπουλος: Πουκ, Ροκάνης

Λίγα Λόγια για την παράσταση

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ αναμφισβήτητα είναι ένας κλασικός θεατρικός συγγραφέας καθώς τα έργα του έχουν διαχρονική αξία.  Η ποιητική και ποιοτική του γλώσσα συμβάλλει στην γλωσσική  καλλιέργεια των παιδιών. Η ανεξάντλητη φαντασία του συγγραφέα δημιουργεί έναν κόσμο ονείρου, που όμως περιέχει πολλούς παραλληλισμούς με την πραγματική ζωή. Τα τεκταινόμενα του έργου αφήνουν υπαινιγμούς για την ουτοπία της άμεσης εκπλήρωσης των απόλυτων επιθυμιών μας, χωρίς όμως να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο με γνώμονα πάντα τη δική μας αποφασιστικότητα. Αυτή η αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών στην παιδική συνείδηση, αποτελεί μία ώθηση στην διαμόρφωση της παιδικής προσωπικότητας, χωρίς να παραβιάζει τη μοναδικότητα της.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, θεωρούμε και τον τομέα της ψυχαγωγίας ένα από τα βασικά συστατικά μιας παιδικής παράστασης. Γι αυτό το λόγο επιλέξαμε και το συγκεκριμένο κείμενο, όπου οι παρεξηγήσεις,  οι φανταστικοί χαρακτήρες, καθώς και η σκηνή όπου χρησιμοποιείται η τεχνική του «θέατρο εν θεάτρω» τονίζουν άμεσα την κωμικότητα των ηρώων, αλλά  και υπαινίσσονται την τραγικότητα αυτών.  Τέλος   το « Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι ένα έργο που χωρίζεται στο πραγματικό και το φανταστικό.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρόκληση σε σχέση με όλα τα καλλιτεχνικά επίπεδα αυτής της παράστασης. Η υποκριτική, ο σκηνικός διάκοσμος, οι φωτισμοί, τα κοστούμια και η μουσική κάτω από την διεύθυνση του σκηνοθέτη μας δημιουργούν ένα αποτέλεσμα καλλιτεχνικά και νοηματικά άρτιο, που συμβάλλει στη διαμόρφωση της αισθητικής καλλιέργειας των μικρών αλλά και των μεγάλων θεατών μας.