Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει την απειλή της βραχυπρόθεσμης υποβάθμισης του κρατικού αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την απόφαση των Ρεπουμπλικάνων να εγκρίνουν την πρόταση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ξεπεραστεί το νόμιμο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών.

Image fitch_ratings.jpgΣύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, μια «συμφωνία για ένα αξιόπιστο σχέδιο για την μεσοπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος που θα συνάδει με την διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης πιθανώς θα έχει αποτέλεσμα την επαναβεβαίωση του AAA και την αναθεώρησή της προοπτικής της σε Σταθερή από Αρνητική. Αν δεν υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο, η Αρνητική Προοπτική θα οδηγήσει πιθανόν σε μια υποβάθμιση αργότερα εντός του 2013».

Με την προσωρινή αυτή λύση σε ότι αφορά την κρίση χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Ομπάμα έχουν «το περιθώριο να επικεντρωθούν στις επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής που είναι απαραίτητες ώστε να μπουν τα δημοσιονομικά σε ένα βιώσιμο δρόμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: skai.gr