Μια κατηγορία που συνήθως παραβλέπουμε στα Oscar, αλλά δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που τη λατρεύουν, είναι αυτή των ταινιών animation μικρού μήκους.

91420galΠέρσι στην κατηγορία είχε νικήσει -δίκαια- η καταπληκτική ταινία, The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, μια οδυνηρή, χιουμοριστική αλληγορία για τις θεραπευτικές δυνάμεις της αφήγησης, εμπνευσμένη, από την τραγωδία του τυφώνα Κατρίνα, τον κωμικό Buster Keaton, το Μάγο του Οζ και την αγάπη για τα βιβλία.

Μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη.

http://www.youtube.com/watch?v=VljJIQuPDSE

Η σύντομη παρουσίαση των υποψήφιων ταινιών που ακολουθεί, θα σας πείσει, γιατί μερικά από τα πιο ταλαντούχα μυαλά κυρίως νεότερων αλλά και παλαιότερων δημιουργών ασχολούνται με αυτήν την καθόλου “μικρή” μορφή τέχνης.

Οι φετινές υποψήφιες ταινίες είναι:

Adam and Dog του Minkyu Lee

H συνάντηση του πρωτόπλαστου Αδάμ με τον πρώτο παιχνιδιάρη σκύλο στον Κήπο της Εδέμ, η φιλία τους και αυτό που θα συμβεί με τη δημιουργία και την είσοδο της Εύας στον “ιδιωτικό” κόσμο τους .

Fresh Guacamole του PES

Ένας μάγειρας χρησιμοποιεί μια σειρά από ασυνήθιστα υλικά για να ετοιμάσει ένα πιάτο Guacamole

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία παρακάτω.

http://www.youtube.com/watch?v=FQMO6vjmkyI

Η ταινία αποτελεί ένα ιδιότυπο sequel του Western Spaghetti του Pes από το 2008, επίσης κινηματογραφημένου με την τεχνική του stop motion.

Head over Heels των Timothy Reckart and Fodhla Cronin O’Reilly

Η συναισθηματική αποξένωση ενός παντρεμένου ζευγαριού οδηγεί σε μια ασυνήθιστη συμφωνία συγκατοίκησης. Την πολυβραβευμένη ταινία ¨έκπληξη” της κατηγορίας έφτιαξαν 2 σπουδαστές του βρετανικού Τhe National Film And Television School !

Maggie Simpson in “The Longest Daycare” του David Silverman

H μικρή Maggie της γνωστής οικογένειας των Simpsons, πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, βρίσκει μια κάμπια και έρχεται αντιμέτωπη με τη Νέμεσή της.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ:

Paperman του John Kahrs

Ένας νεαρός άνδρας που εργάζεται σε ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη του 1940, προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει την προσοχή ενός κοριτσιού που εργάζεται στο απέναντι κτίριο.

Από τη Disney, έρχεται το απόλυτο φαβορί της κατηγορίας, κινηματογραφημένο σε Α/Μ και συνδυάζοντας την εκφραστικότητα της σχεδίασης σε 2D, με την σταθερότητα και την αίσθηση που δίνει η διάσταση του CG (γραφικών σχεδιασμένων σε υπολογιστή).

Το νέο στην υπηρεσία του κλασικού. Η τεχνική ονομάστηκε “final line advection” και δίνει στους δημιουργούς τον πλήρη έλεγχο πάνω στο τελικό προϊόν, χωρίς την εμπλοκή πολλών διαφορετικών τμημάτων, από το πρώτο σχέδιο και μέχρι την τελική κόπια της ταινίας .

Το Paperman παίζεται στους κινηματογράφους πριν από τη μεγάλου μήκους ταινία Wreck it Ralph

Μπορείτε να δείτε μέρος της ταινίας εδώ :

http://www.youtube.com/watch?v=url=”http://youtu.be/aTLySbGoMX0

Μπορείτε να δείτε μια συνέντευξη του σκηνοθέτη εδώ.

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα