Ταρατατατά ! Ξημερώματα 10ης Ιανουαρίου.

Οι σάλπιγγες ηχούν και η κούρσα για τα Oscar ξεκινά με τη σύντομη και διασκεδαστική ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, από τον φετινό οικοδεσπότη Seth MacFarlane και την κουκλίτσα Emma Stone :

oscar_2013 http://www.youtube.com/watch?v=zZBSv39T82I

Το ιστορικό/βιογραφικό έπος του Steven Spielberg Lincoln , προηγείται στην κούρσα με 12 υποψηφιότητες, μια περισσότερη από τη μαγική περιπέτεια Life of Pi (Η ζωή του Πι) του Ang Lee, ενώ ακολουθούν με 8 υποψηφιότητες: η κινηματογραφική και φορτωμένη με star, απόδοση του μιούζικαλ που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Βίκτωρος Ουγκώ, Les Miserables (Οι Άθλιοι) του Tom Hooper και το –outsider- κοινωνικό δράμα του David O’ Russell Silver Linings Playbook (Οδηγός Αισιοδοξίας).

Με 7 υποψηφιότητες: το πολιτικό θρίλερ και ακλόνητο φαβορί για όλες σχεδόν τις σημαντικές κατηγορίες, Argo (Επιχείρηση: Argo) του ..ηθοποιού Ben Affleck και από 5: το χαμηλών τόνων οικογενειακό δράμα Amour (Αγάπη) του Michael Haneke , το χρονικό σύλληψης του Osama bin laden, Zero Dark Thirty της Kathryn Bigelow, το αλά Ταραντίνο spaghetti western Django Unchained (Django o Τιμωρός) του … Quentin Tarantino και o 23ος και τυχερός James Bond του Sam Mendes, Skyfall , που έχει το βραβείο για καλύτερο τραγούδι στο τσεπάκι του σμόκιν του.

Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας –εκτός από τις προαναφερόμενες, συμμετέχει και η ταινία-έκπληξη Beasts of the Southern Wild (Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου) του Benh Zeitlin, με 4 υποψηφιότητες.

Στην κατηγορία Καλύτερου Ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Daniel Day-Lewis που έχει ήδη κερδίσει στα βραβεία Κριτικών και στις Χρυσές Σφαίρες, αλλά -για τα μάτια του κόσμου- θα αναμετρηθεί με τους συνυποψήφιους και χαμένους από χέρι: Denzel Washington (Flight του Robert Zemeckis), Hugh Jackman (Les Misérables) , τον γνωστό μας από το Hangover, Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) και τον Joaquin Phoenix ( The Master του αγνοημένου από την Ακαδημία και αγαπημένου μου Paul Thomas Anderson) .

Στην κατηγορία γυναίκας ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο υποψήφιες είναι : η Jessica Chastain που πρωτογνωρίσαμε στο Tree of Life ( Zero Dark Thirty), η Naomi Watts (The Impossible), η πρωταγωνίστρια των The Hunger Games Jennifer Lawrence, εδώ χωρίς το τόξο (Silver Linings Playbook) , η 85χρονη Emmanuelle Riva, (Amour) και η 9χρονη Quvenzhane Wallis (Beasts Of The Southern Wild). Οι δυο τελευταίες γράφουν ιστορία ως η γηραιότερη και νεαρότερη υποψήφια για Oscar αντίστοιχα.

Στην κατηγορία για καλύτερο σκηνοθέτη, λείπει ο Ben Affleck, ο οποίος κέρδισε προχθές τη Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία και το βραβείο των κριτικών .Η Ακαδημία προτίμησε να τον προσπεράσει και να τιμήσει τους γερόλυκους Steven Spielberg, Ang Lee και τον κάτοχο του φετινού Χρυσού Φοίνικα Michael Haneke μαζί με τους νεότερους David O. Russell και Benh Zeitlin.

Δείτε την επίσημη λίστα με όλους τους υποψήφιους σε όλες τις κατηγορίες εδώ: oscar.go.com

Μεγάλος αδικημένος στη φετινή απονομή ο Christopher Nolan και Ο Σκοτεινός Ιππότης του.

Καμία υποψηφιότητα, ούτε σε μια τεχνική κατηγορία, ενώ ευτυχώς δεν έγινε το ίδιο με το Skyfall του Mendes.

Για άλλη μια φορά η ψήφος των γερόντιων της Ακαδημίας μέτρησε πιο πολύ υπέρ των καθιερωμένων παικτών του Hollywood, αφήνοντας έξω πραγματικούς auter σαν το Nolan και τον Thomas Anderson.

Αν και κάτι μου λέει ότι οι 12 υποψηφιότητες του Lincoln δε θα μετατραπούν σε χρυσά αγαλματάκια και ίσως η ιστορία επαναληφθεί για τον Spielberg όταν το 1986 το Πορφυρό Χρώμα είχε 11 υποψηφιότητες και κανένα βραβείο.

Η απονομή των Oscar θα γίνει την 24η Φεβρουαρίου.

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα

Πάρτε μια γεύση από τις 10 υποψήφιες ταινίες, στα trailer που ακολουθούν:

http://www.youtube.com/watch?v=ZF7i2n5NXLo

http://www.youtube.com/watch?v=cAtWcvCxPhc