Λίγες μόλις ώρες μετά την επαναλειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των απεργών, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα στις μετακινήσεις τους το Σαββατοκύριακο, καθώς τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος τραβούν χειρόφρενο λόγω της απεργίας την οποία κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

metro2Ακινητοποιημένα θα είναι επίσης τα τρένα του ΟΣΕ, ενώ κανονικά θα κινηθούν οι συρμοί του μετρό, του τραμ και του ΗΣΑΠ. Η ΤραινΟΣΕ ανακοίνωσε ότι, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, το Σαββατοκύριακο «δεν θα εξασφαλίζεται» η κυκλοφορία των συρμών του μετρό στο τμήμα από «Δουκίσσης Πλακεντίας» έως «Αεροδρόμιο».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη όλων των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στην περιοχή του Ρέντη, προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους, οπότε και ενδέχεται να ανακοινωθούν αλλαγές.

Η ΤραινΟΣΕ ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που έχουν αγοράσει εισιτήρια για τις ημέρες της απεργίας μπορούν να τα εξαργυρώσουν ή να προμηθευτούν «κουπόνι ταξιδίου» για άλλη ημερομηνία.

Η ΟΣΜΕ, με σχετική ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη «σκληρή και απαράδεκτη απόφαση της επιστράτευσης για τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς» και ζητά την άμεση ανάκληση αυτού του «βάρβαρου και αντεργατικού μέτρου».

Παράλληλα, ζητά να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας.

Προαστιακός – ΟΣΕ: Ποια δρομολόγια καταργούνται

Σάββατο 26/01/2013 – Κυριακή 27/01/2013 και Δευτέρα 28/01/2013 (ημέρες των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών)

Καταργούνται τα δρομολόγια των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών του δικτύου, καθώς και των λεωφορείων που πραγματοποιούν εσωτερικές μεταφορές εντός του δικτύου, εκτός των τουριστικών αμαξοστοιχιών στη διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό, που κυκλοφορούν βάσει προγράμματος.

Επισημαίνεται ότι:

Στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, τη Δευτέρα 28/01/2013 προς Τρίτη 29/01/2013 οι αμαξοστοιχίες 500 και 501 θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων.

Την Τρίτη 29/01/2013 (επόμενη ημέρα των απεργιών)

Στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Δίκαια ματαιώνεται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 1681. Στη γραμμή Φλώρινα-Θεσσαλονίκη ματαιώνεται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC 82.

Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΟΣΥ

Tο Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την προσφυγή των Οδικών Συγκοινωνιών ΑΕ κατά της χθεσινής απεργίας των εργαζομένων στα τρόλεϊ και στα λεωφορεία. Το δικαστήριο έκρινε ότι η κινητοποίηση προκηρύχτηκε κατά τρόπο νόμιμο από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και έτσι απέρριψε την αίτηση της ΟΣΥ.

Αντίθετα, η διοίκηση της ΤραινΟΣΕ δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και, όπως ενημερώνει η εταιρεία, για το τριήμερο κινητοποιήσεων 26-28/01 που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), θα επιστρέφεται στους επιβάτες που έχουν εκδώσει εισιτήρια για τις ημέρες αυτές το συνολικό αντίτιμο του εισιτηρίου ή θα εκδίδεται «κουπόνι ταξιδίου», ανάλογα με την επιθυμία του επιβάτη.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και έτσι να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών» επισήμανε χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την επανέναρξη των δρομολογίων του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ. Όπως υπογράμμισε, «η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα παρά να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ ΑΕ έβαλαν και πάλι μπροστά τα μέσα σταθερής τροχιάς. «Ακόμη πιο ικανοποιημένοι από εμάς είναι σίγουρα οι επιβάτες. Ο δρόμος έχει δυσκολίες, αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία όλοι, κυβέρνηση και πολίτες, μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε o υπουργός.

Απώλειες εσόδων από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, πέραν της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, είχαν σημαντικές απώλειες εσόδων για τις Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, που εκτιμώνται σε άνω των 10 εκατ. ευρώ. Το γεγονός έχει προβληματίσει τη διοίκηση της εταιρείας, καθώς αναμένεται να ανατραπούν οι αρχικοί σχεδιασμοί για αύξηση των εσόδων αλλά και μη επιβολή αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη. Υπενθυμίζεται ότι για το 2013 τα έσοδα της εταιρείας προβλέπεται να ανέλθουν σε 162,8 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος μισθοδοσίας αγγίζει τα 71 εκατ. ευρώ.

Πηγή: zougla.gr