Η χώρα προέλευσης των προϊόντων αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αγορές τροφίμων από τους Ευρωπαίους  σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών (BEUC). Για το λόγο αυτό ο οργανισμός προτείνει την επικαιροποίηση της νομοθεσίας της σήμανσης των τροφίμων.

food_1Δεν είναι εύκολο για τους ευρωπαίους καταναλωτές να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα τρόφιμα που αγοράζουν, καθώς οι πληροφορίες για την χώρα προέλευσης δεν αναγράφονται σε πολλά τρόφιμα που πωλούνται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όταν οι κατασκευαστές δηλώνουν εθελούσια την καταγωγή, γράφοντας «παρασκευάστηκε σε…» ή «προϊόν της…» συχνά είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς εάν το εν λόγω προϊόν απλά ήταν αντικείμενο επεξεργασίας, μεταποίησης ή εκτροφής στη χώρα που αναγράφεται.

Πρόσφατα παραδείγματα είναι τα λουκάνικα από δανικό κρέας που κατασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν τη σήμανση «βρετανικού» προϊόντος.

Επίσης πολλές φορές χρησιμοποιούνται σημαίες, εικόνες και σύμβολα που υποδηλώνουν χώρα προέλευσης, όπως πχ τα ελληνικά γράμματα για την φέτα που παρασκευάζεται στη Γερμανία ωστόσο είναι ελληνικής προέλευσης.

Στη νέα έρευνα 70% των ερωτηθέντων είπε ότι η προέλευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αγορά τροφίμων.

«Οι καταναλωτές θέλουν να ξέρουν περισσότερα για την προέλευση των τροφίμων τους, ωστόσο αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη», είπε ο επικεφαλής του τμήματος τροφίμων και υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών, Ruth Veale.

Η προέλευση σχετίζεται με την ποιότητα και την ασφάλεια

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων θέλει να γνωρίζει τη συγκεκριμένη χώρα καταγωγής των τροφίμων.

«Οι περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την προέλευση διότι την σχετίζουν με την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων», είπε η Camille Perrin από την BEUC, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές εκδήλωσαν και επιθυμία στήριξης της τοπικής γεωργίας, οικονομίας και εταιρειών.

«Για πολλούς καταναλωτές, το να γνωρίζουν απλά εάν κάποιο προϊόν προέρχεται από την ΕΕ ή όχι, δεν είναι επαρκές. Σε κάποιες χώρες σαν την Γαλλία ή την Αυστρία, οι καταναλωτές θα ήθελαν να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή προέλευσης των τροφίμων», συνέχισε.

Από τα προϊόντα, το κρέας είναι αυτό που οι ευρωπαίοι θέλουν περισσότερο να γνωρίζουν την προέλευσή του.

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας

Στην ΕΕ, η προέλευση πρέπει πάντα να αναγράφεται για το λάδι, τα ψάρια, το βόειο κρέας, τα κατεψυγμένα πουλερικά μη ευρωπαϊκής προέλευσης, το κρασί, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το μέλι και τα αυγά.

Για όλα τα άλλα τα είδη τροφίμων, η σήμανση για την προέλευση είναι εθελοντική.

Η νέα νομοθεσία για τη σήμανση τροφίμων που θα εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο του 2014, έχει ως στόχο να αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με την προέλευση των τροφίμων που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ.

Ιστορικό

Τα τελευταία χρόνια πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν.

Ως εκ τούτου κάποιες βιομηχανίες έχουν αναγνωρίσει την ευκαιρία μάρκετινγκ που δίνει η αναγραφή της προέλευσης και το «επικοινωνούν» στα προϊόντα τους, με σημαίες, σύμβολα κλπ.

Ωστόσο, με την εξαίρεση ενός περιορισμένου αριθμού τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το βόειο κρέας ή τα αυγά, όπου είναι υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης, στα υπόλοιπα προϊόντα δεν ισχύει.

Πηγή: euractiv.gr