Όλοι μας έχουμε ακουστά το διάσημο στυλ χορού με το περίεργο όνομα που πρωτοείδαμε από τον βασιλιά της POP Michael Jackson. Αυτός ο χορός σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο χορευτής επιχειρεί να μετακινηθεί προς τα μπρος αλλά κινείται προς τα πίσω. Το ερώτημα  όμως είναι από που προήλθε αυτός ο χορός και που τον πρωτοείδαμε; Ο Michael Jackson ήταν επηρεασμένος από παλαιότερους καλλιτέχνες  της Juzz και της blues μουσικής.

Cab CallowayΣυγκεκριμένα το 1932 ο Cab Calloway λέγεται ότι είχε παρόμοιους βηματισμούς στο χορό του με αυτά του moonwalk. Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1985 ο ίδιος είχε δηλώσει πως αυτό το είδος χορού που έκανε πρώτος αυτός και έπειτα πολλοί άλλοι ονομάζεται “the buzz”.

Το 1955 ο χορευτής Bill Bailey είχε πρωτοπαρουσιάσει ένα χορό και στο τέλους του είχε παρόμοια βήματα με αυτό του moonwalk. Ένα διαφορετικό παράδειγμα είναι αυτό του Γάλλου μίμου Marcel Marceau που κατά τη διάρκεια της καριέρας του, από τη δεκαετία του ’40 έως τη δεκαετία του ’80, είχε παρουσιάσει ένα είδος χορού κατά το οποίο είχε προσποιηθεί ότι σπρώχνεται προς τα πίσω από τον άνεμο ενώ προσπαθούσε να περπατήσει προς τα μπρος. Αυτό το είδος ονομάστηκε “Walking Against the Wind” δηλαδή περπατώντας ενάντια του ανέμου.Τη δεκαετία του ’50 ο διάσημος κωμικός Dick Van Dyke στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε παρουσιάσει ένα είδος το οποίο είχε παρόμοιους βηματισμούς με το moonwalk και το camel walk του James

Brown.Τη δεκαετία του ’60 ο David Bowie είχε κομμάτια μίμησης στις εμφανίσεις του και λέγεται ότι είχε τον ίδιο δάσκαλο με τον Marcel Marceau. Μάλιστα το 1974 σε μία συναυλία στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια του  “Diamond Dogs Tour” ο Micheal Jackson ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν τη συναυλία, αργότερα o Michael Jackson υιοθέτησε κινήσεις του  David Bowie στις εμφανίσεις του.

Το moonwalk όπως το ξέρουμε πρωτοπαρουσιάστηκε το 1983, όταν ο Michael Jackson εμφανίστηκε σε μια πολύ ξεχωριστή εκπομπή το Motown 25:Yesterday, Today, Forever όπουMichael Jackson Moonwalk ήταν η 25η επέτειος της εκπομπής Motown 25 στις 25 Μάρτιου εκείνης της χρονιάς. Ο Michael Jackson ήταν ντυμένος με το χαρακτηριστικό του ντύσιμο, μαύρο παντελόνι και ασημί κάλτσα με στρας για να φαίνονται ακόμα πιο έντονα οι κινήσεις του, το χαρακτηριστικό του γάντι στο ένα χέρι, ασημί φανταχτερό πουκάμισο, τζάκετ με στρας και μαύρο καπέλο. Τα μέσα είχαν γράψει εκείνη την εποχή ότι το showπου παρουσίασε ο Michael Jackson είχε ρίζες αφρό-αμερικανικού παραδοσιακού χορού και κάποιοι άλλοι είπαν ότι είναι συνδυασμός κινήσεων του Jackie Wilson με το επονομαζόμενο camelwalk του James Brown. Ο κόσμος ούρλιαζε από χαρά μόλις είδε τον Michael Jackson να κάνει το moonwalk και έκτοτε το moonwalk έγινε χορός “υπογραφή” του Micahel Jackson.

Από τον Αντώνη Παυλίδη για το Κάθε Μέρα

http://www.youtube.com/watch?v=kXhy7ZsiR50