Συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Guardian

«Η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους δημιουργούσαν λιγότερα έσοδα και αύξηση του χρέους» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα «Μια βραδιά με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

«Η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ έχει ήδη αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για εμάς όσο και για πολλούς και πολλές οι οποίοι είχαν ακούσει για τον ΣΥΡΙΖΑ από τρίτους και τώρα αξιοποίησαν τη δυνατότητα να μας ακούσουν και από κοντά, χωρίς διαμεσολαβήσεις, που καμιά φορά υπόκεινται στον παραμορφωτικό φακό της πολιτικής σκοπιμότητας» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια περιέγραψε τη σημερινή πραγματικότητα μέσα από τη δική του ματιά και άποψη, τονίζοντας ότι «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου έγινε επιλογή χρηματοπιστωτικής επέκτασης, η Ευρώπη επέλεξε τον δρόμο των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και ιδιαίτερα η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως ο πειραματικός σωλήνας εφαρμογής βάρβαρων νεοφιλελεύθερων επιλογών. Επιλογών που δεν οδήγησαν τη χώρα απλώς στην παγίδα της ύφεσης, αλλά μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση».

«Από την αρχή θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: εμείς γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία είχε τα δικά της ενδογενή προβλήματα. Προβλήματα δομικά, με βαθιές ρίζες. Τα έχουμε επισημάνει και έχουμε ασκήσει και την κριτική μας. Δεν είναι αυτά, όμως, που δημιούργησαν την κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση, άλλωστε, δεν είναι ελληνική. Δεν την προκάλεσαν οι ενδογενείς αδυναμίες, ενδεχομένως να την επιδείνωσαν, αλλά δεν την προκάλεσαν» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός είναι ένας εργατικός λαός, αλλά, δυστυχώς, συκοφαντήθηκε άγρια από την πολιτική του ηγεσία. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν και εκπαιδευμένοι άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα. Όχι γιατί είναι τεμπέληδες, αλλά γιατί το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος, αντί να βοηθά, υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης».

Πηγή: zougla.gr