Φαίνεται να εμπνέει και άλλους ο David Cameron καθώς ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Αυστρίας (Κόμμα ελευθερίας-FPÖ) πρότεινε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι πιθανή.

cv_0_0Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreichσε ο Heinz-Christian Strache, είπε ότι εμπνεύστηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό David Cameron αναφορικά με την υπόσχεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι το είδος της άμεσης δημοκρατίας που χρειάζεται επίσης η Αυστρία.

«Εάν η ΕΕ εξελιχθεί σε ένα κεντρικό υπερκράτος, τότε η τελική συνέπεια για την Αυστρία θα είναι η έξοδος από αυτή. Θα προτιμούσα να έχω μια συμμαχία με την Ελβετία», είπε ο Strache.

«Θα είχε νόημα να γίνει δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ», πρόσθεσε.

Ο Strache είναι ευρωσκεπτικιστής και το κόμμα του παίρνει ποσοστά πάνω από 20% στις δημοσκοπήσεις ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Έχει αντιταχθεί στα δάνεια διάσωσης στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και πρότεινε τον διαχωρισμό της ευρωζώνης σε δύο στρατόπεδα: ένα με τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και ένα που θα περιλαμβάνει την «αδύναμη» περιφέρεια.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι οι Αυστριακοί είναι ευχαριστημένοι που η οικονομία τους, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές, χρησιμοποιεί το ευρώ.

Πηγή: euractiv.gr