«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση εκπλήρωσε τον σκοπό της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά οι σημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει και επιδίωξη είναι πια η ευημερία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για το «όραμα» του Λονδίνου με βασικό θέμα την Ε.Ε.

917273«Οι αλλαγές που θα επιδιώξουμε θα είναι θεμελιώδεις και βαθιές», ανέφερε. «Θα αγωνιστώ για το μέλλον της Βρετανίας σε μια Ευρώπη που αλλάζει». Όπως αναμενόταν, προανήγγειλε επανακαθορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έπειτα δημοψήφισμα – μετά το 2015 – για το εάν οι Βρετανοί θέλουν να μείνουν ή να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

Επιμένοντας ότι είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επέμεινε ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές, η «ανεπιθύμητη έξοδος» της Βρετανίας από την Ε.Ε θα είναι ακόμα πιθανότερη. «Δεν είμαι Βρετανός απομονωτιστής, αλλά θέλω άλλη συμφωνία με την Ε.Ε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το “μία από τα ίδια” στην εξέλιξή της», προσέθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης, και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό» σημείωσε, απορρίπτοντας παράλληλα τη συζήτηση για μία Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». «Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την κοινή αγορά» τόνισε ο ίδιος.

Ο Κάμερον ανέφερε στη συνέχεια ότι η προσέγγιση του Λονδίνου «είναι πιο πρακτική, και όχι συναισθηματική», λέγοντας ότι για τη Βρετανία «η Ε.Ε είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός, αλλά αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Ευρωπαίους». Η προσφορά του Κάμερον ίσως κατευνάσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά κινδυνεύει να βάλει το Λονδίνο σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του Κάμερον που είχαν δοθεί εκ των προτέρων στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικαλεστεί τα «ύψη στα οποία έχει φτάσει» η απογοήτευση των Βρετανών με την Ε.Ε, λέγοντας ότι ήρθε ο καιρός για «επίλυση ευρωπαϊκού ζητήματος στη βρετανική πολιτική». «Θα είναι πολύ απλό ερώτημα, το εάν θα μείνουμε εντός της Ε.Ε στο πλαίσιο της νέας σχέσης ή εάν θα αποχωρήσουμε εντελώς» ανέφεραν τα προδημοσιευμένα αποσπάσματα της ομιλίας του Κάμερον. «Θα πρόκειται για δημοψήφισμα τύπου “μέσα ή έξω”», ήταν η χαρακτηριστικότερη φράση του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Πηγή: zougla.gr