Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την χώρα μας έδωσε το Eurogroup από τις Βρυξέλλες.

Image juncker.jpgΑπό αυτά, τα 7,2 δισ. αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι με ικανοποίηση σημειώνει ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του Μνημονίου για τον Ιανουάριο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι υιοθετήθηκε η μεταρρύθμιση στο φόρο εισοδήματος και έχουν προσαρμοστεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τη χαμηλή κατανάλωση και η εισφορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος μέχρι την άνοιξη. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το Eurogroup προσβλέπει στην εκταμίευση, αργότερα αυτό το μήνα, δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα βάσει του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής και άλλα 7,2 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, εκφράζοντας την ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας. Πάντως σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν.

Για την Κύπρο, είπε ότι το πακέτο διάσωσης θα συμφωνηθεί τον Μάρτιο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γιούνκερ είπε «αγαπώ την Ελλάδα, θαυμάζω τους Έλληνες».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ιρλανδία «ζωντανό παράδειγμα» των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της Πορτογαλίας στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ γνωστοποίησε ότι ο ESM θα εκταμιεύσει 26 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία το διάστημα 2011-2014, ενώ για την Ισπανία, είπε ότι θα εκταμιευθούν κεφάλαια του ESM για τη δεύτερη δόση προς τις ισπανικές τράπεζες.

Ο επίτροπος Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν ανακοίνωσε τον επίσημο διορισμό του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως επικεφαλής του Eurogroup. Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης είναι αναγκαίες και πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών. Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση για το διορισμό Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήρε το έργο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σημείωσε ότι είναι τιμή του να τον διαδεχθεί.

Δηλώσεις Γιάννη Στουρνάρα

«Η Ελλάδα σήμερα δεν ήταν πρωταγωνιστής. Κράτησε πολύ λίγο η συζήτηση για τη χώρα μας. Αποφασίστηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό έγινε εφικτό γιατί η Ελλάδα ικανοποίησε τα προαπαιτούμενα του Ιανουαρίου. Επίσης, επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής Νίκος Χρυσολωράς. «Ο αγώνας συνεχίζεται, ο δρόμος είναι μακρύς», προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ αναφερόμενος στον ειδικό λογαριασμό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να δίνει στοιχεία για τη λειτουργία του. Σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του κ. Γιούνκερ, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών ευχαρίστησε θερμά και «συγκινημένος» τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, «εκ μέρους όλων των Ελλήνων» για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης και για τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει φανεί μετριοπαθής απέναντι στη χώρα μας, με τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του και την ελπίδα ότι δεν θα εκφράζει μόνο τις απόψεις του Βορρά. «Θέλω να ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου

Πηγή: skai.gr