Το διάγγελμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ θα κάνει ο πρωθυπουργός David Cameron αυτή την εβδομάδα, ανέφερε χθες (20 Ιανουαρίου) ο Βρετανός ΥΠΕΞ William Hague.

britain_0Η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της ομηρίας στην οποία υπήρχαν και Βρετανοί, σε εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Αλγερία.

«Θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Θα κάνουμε ανακοίνωση για το πότε και πού αύριο», είπε ο Hague στο BBC.

Στην ομιλία του ο Cameron αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδια της Βρετανίας για τη συμμετοχή της στην ΕΕ καθώς και να προσφύγει σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε και να είναι η συμφωνία.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της προγραμματισμένης ομιλίας του, ο Cameron θα πει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ και το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα αποτύχει, εάν οι «27» δεν αντιμετωπίσουν τρία βασικά προβλήματα: την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, την παραπαίουσα ανταγωνιστικότητα, καθώς και την απώλεια της στήριξης της κοινής γνώμης.

Κάποιες κριτικές λένε ότι ένα δημοψήφισμα για τη βρετανική συμμετοχή στην ΕΕ θα αποτελούσε ένα απερίσκεπτο στοίχημα με την μελλοντική οικονομική προοπτική της χώρας καθώς και θέση στον κόσμο.

Κατηγορούν τον Cameron ότι παίρνει τεράστιο ρίσκο προκειμένου να κατευνάσει τους σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού του Κόμματος, οι οποίοι και ανησυχούν για την εκλογική άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι υπέρ της απομάκρυνσης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Εμφανιζόμενος μαζί με τον ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας Nigel Farage, ο Hague απέρριψε τα επιχειρήματα ότι η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού θα έχει να κάνει αποκλειστικά με τον «φόβο των Συντηρητικών» για την απειλή του Κόμματος Ανεξαρτησίας.

«Όχι, έχει να κάνει με το καλύτερο για το συμφέρον της χώρας και φυσικά επίσης για τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα», τόνισε,

” «Θέλουμε να έχουμε μια καλύτερη σχέση με την ΕΕ. Θέλουμε να κάνουμε αλλαγές σε αυτή τη σχέση. Και επίσης θέλουμε να δούμε πώς οι αλλαγές στην Ευρωζώνη επηρεάζουν την ΕΕ, πώς αυτό επηρεάζει την ΕΕ, αυτή τη χώρα και τη σχέση των χωρών της ΕΕ συνολικά».

Ο Farage τόνισε ότι η ιδέα μιας μακράς επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμμετοχής στην ΕΕ και εν συνεχεία δημοψήφισμα αποτελεί έναν περίπλοκο τρόπο να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε εντός της ΕΕ τη Βρετανία, ενάντια στην επιθυμία του λαού.

«Μετά την ομιλία. το Συντηρητικό Κόμμα θα ξεκινήσει μια 5ετή καμπάνια προσπαθώντας να μας πείσει και να μας κρατήσει στην ΕΕ», είπε.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr