Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Ινδίας έχει μπει στο τελικό της στάδιο και οι διαπραγματευτές «αναμένουν πιθανή ολοκλήρωση» μέχρι την άνοιξη, είπε στη EurActiv ο Ινδός Πρέσβης στην ΕΕ.

india_1_0«Είναι ένα μακρύ ταξίδι για τις διαπραγματεύσεις, που είναι αναπόφευκτο, δεδομένου του μεγέθους των δύο εταίρων και τη σημασία των εγχώριων οικονομιών και στις δύο πλευρές, είπε ο πρέσβης Dinkar Khullar.

Ινδία και ΕΕ διαπραγματεύονται μια διμερή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και επενδύσεων από τον Ιούνιο του 2007 και έχουν χάσει πολλές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, εξαιτίας των δυσεπίλυτων ζητημάτων σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά.

«Αναπόφευκτα υπάρχουν εμπόδια τελευταίας στιγμής διότι οι επιμέρους τομείς είναι υψηλής σημασίας και για τις δύο χώρες», είπε, τονίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, ωστόσο αναμένει αποτέλεσμα στην επόμενη σύνοδο ΕΕ-Ινδίας, την άνοιξη.

«Οι διαπραγματευτές έχουν ενημερωθεί να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν στους ηγέτες εκείνη την περίοδο κάποιου είδους συμπέρασμα», είπε. «Το να το καταφέρουν θα εξαρτηθεί τόσο από τους διαπραγματευτές όσο και την πολιτική βούληση. Μέχρι τώρα μπορούμε να δούμε τις ηγεσίες και από τις δύο πλευρές να δείχνουν πολιτική βούληση για αυτή τη συμφωνία.

Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ, αντιστοιχώντας περίπου σε 86δις € σε εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών το 2010. Το διμερές εμπόριο αγαθών από μόνο του αυξήθηκε 20% από το 2010 έως το 2011, με τις εξαγωγές να φθάνουν στα 33.4δις € και οι εισαγωγές 33.3δις €. Γερμανία, Βέλγιο και Βρετανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των εξαγωγών στην Ινδία.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία αντιπροσωπεύει το 2.6% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ και 2.2% των συνολικών εισαγωγών,

Εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί η συμφωνία, το εμπόριο είναι πιθανό να υπερβεί τα 155δις € μέχρι το 2015.

Όχι μόνο εμπόριο

Το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας θα ενισχύσει και την πολιτική ατζέντα, είπε ο Πρέσβης, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό συζητήσεων μεταξύ των δύο εταίρων.

«Θεωρώ ότι η επέκταση τώρα θα γίνει και στην μη οικονομική πλευρά της ατζέντας μας», είπε, αναφέροντας την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της πειρατείας και της κυβερνοασφάλειας, την οποία και αποκάλεσε «νέα και αναδυόμενη απειλή».

«Θεωρώ πως η ΕΕ είναι η μόνη ομάδα κρατών με την οποία έχουμε συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια. Αυτό γίνεται εδώ και δύο χρόνια», σημείωσε.

Αναφορικά με την παγκόσμια διακυβέρνηση και την ανάγκη η Ινδία παίξει μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, ο πρέσβης υπογράμμισε το ρόλο της ΕΕ στον αυξανόμενο αριθμό των παγκοσμίων fora όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

«Η Ευρώπη έκανε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα τον 20ο αιώνα, στο πλαίσιο του πώς εξελίχθηκε μετά το 1945 και τι κατάφερε να κάνει στο πλαίσιο της ασφάλειας εντός των συνόρων της. Όλοι μας θα θέλαμε αυτού του είδους την ασφάλεια παγκοσμίως», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει εξισορροπητική δύναμη στις διεθνείς υποθέσεις, όσο και η Ινδία.

Πηγή: euractiv.gr