Τον δρόμο για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών ΟΛΠ και ΟΛΘ ανοίγει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αναφέρει συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «άρση εμποδίων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων» ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στη νομοθεσία ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που περιορίζουν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας στις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί σημαντική συμμετοχή.

877871Σε σχέση με τα λιμάνια, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διοικητικές διαδικασίες, να ανακληθούν τα σταθερά τέλη στις υπηρεσίες φόρτωσης και εκφόρτωσης, να επιτραπεί η απασχόληση των φορτοεκφορτωτών σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.

Εως τον Μάρτιο του 2013, σε ΟΛΠ, ΟΛΘ και σε όλα τα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα ζητήματα που αφορούν κρατικές ενισχύσεις, ενώ έως τον Απρίλιο οφείλει να έχει εφαρμοστεί το νέο ρυθμιστικό τους πλαίσιο. Σχετικά με τα μικρά λιμάνια προβλέπεται η επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν σε σχέση με τις αστικές ζώνες, θέμα το οποίο έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και αποτελεί ανοιχτό μέτωπο σύγκρουσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους σε όλη τη χώρα.

COSCO
Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ θα ληφθούν τον Φεβρουάριο με την έκθεση που θα καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το Μνημόνιο ΙΙΙ, τα λιμάνια θα αξιοποιηθούν κυρίως μέσω παραχωρήσεων, επομένως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σε σχέση με τον τρόπο αποκρατικοποίησης που θα επιλεγεί.

Ηδη, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν τις προθέσεις τους. H Cosco αναμένει τις επίσημες αποφάσεις και βολιδοσκοπεί την κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ. Η πρόταση που φέρεται να έχει την πρόθεση να καταθέσει αφορά περίπου το 60% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ αντί ενός τιμήματος της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελεί έναν συνδυασμό διάθεσης μετρητών και διευρυμένων επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lloyds Lloyds, σε χθεσινό της δημοσίευμα, συνδυάζει τις εξελίξεις γύρω από τον Πειραιά με ανακοίνωση της Cosco Pacific -η οποία είναι η διαχειρίστρια του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ- στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση χρεογράφων προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχέδια επέκτασης τερματικών της σταθμών και άλλες δράσεις. Η διοίκηση της Cosco Pacific είχε εγκρίνει τον Δεκέμβριο του 2012 έκδοση χρεογράφων αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Πηγή: zougla.gr