Εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει την πορεία στην οποία δείχνει να εισέρχεται, τότε, μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εκτιμά σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής η Κριστίν Λαγκαρντ.

Image christine-lagarde.jpgΑφήνει, ακόμη, να εννοηθεί ότι επιθυμεί να υπάρξει νέο «κούρεμα» λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι «δεσμεύθηκαν να παράσχουν, επιπλέον, ενίσχυση, επιπρόσθετη μακροπρόθεσμη στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκρίνεται και θα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναγνωρίζει ότι το Ταμείο υποτίμησε την επίπτωση που θα είχε η λιτότητα στην ανάπτυξη. Περιγράφει ως προτεραιότητες την είσπραξη φόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και θεωρεί πιο υποβοηθητική την ύπαρξη τρικομματική κυβέρνησης, παρά την εξουσία από ενα μόνο κόμμα με οριακή πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά την αποκαλούμενη «λίστα Λαγκάρντ», αναφέρει ότι τής τη ζήτησε ο Γιώργος Παπακωνσταντινου και εκείνη ανταποκρίθηκε.

Όπως σημειώνει, εάν γίνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει η ορθή μεταφορά της μείωσης του μισθολογικού κόστους, στις τιμές των προϊόντων, τότε δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Σημειώνει ότι, εάν δεν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, εάν παραμείνουν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια στην ανάπτυξη, εάν δε βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τότε για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα θα χρειαστούν και άλλες περικοπές.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, δηλώνει ότι έχει «εκπλαγεί» από τον κ Σαμαρά και την αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr