Δώδεκα ναυτικοί έχασαν την ζωή τους και 448 βρέθηκαν να είναι όμηροι πειρατών στην διάρκεια του 2012 ανά τον κόσμο. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία δίνουν την πλήρη διάσταση της πειρατείας, η οποία υπολογίζεται ότι κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 7- 12 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

669459Έτσι, η αντιμετώπιση της πειρατείας παραμένει ένα κρίσιμο θέμα για την παγκόσμια ναυτιλία και γι’ αυτό ορισμένες καινούργιες προτάσεις για την ανάληψη δράσεων ενάντια στην πειρατεία θα παρουσιαστούν, την Πέμπτη 24/1, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, στην οποία θα πάρουν μέρος οι:

•Siim Kallas, επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών

•Staffan Nilsson, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών Και

•Δρ Άννα Μπρεδήμα, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών, διευθυντής της ΕΕΕ και εισηγητής νέων δράσεων ενάντια στην πειρατεία

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή με τη μεγαλύτερη έξαρση της πειρατείας είναι οι ακτές της Σομαλίας, όπου 40 ναυτικοί έχουν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 2.600 ναυτικοί έχουν κρατηθεί ως όμηροι από το 2007 μέχρι και το 2012.

Ωστόσο, η πειρατεία δεν είναι ένα απομακρυσμένο ζήτημα, που συμβαίνει κάπου στον Ινδικό Ωκεανό και επηρεάζει μόνο τα πλοία και το πλήρωμά τους. Επιπτώσεις έχει και στους ευρωπαίους καταναλωτές και τους φορολογούμενους.

Είναι ενδεικτικό ότι 18.000 σκάφη πλέουν μέσα στα επικίνδυνα για πειρατικές επιθέσεις νερά κάθε χρόνο μεταφέροντας 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ενώ από εκεί περνάνε και τα μισά από τα διακινούμενα εμπορευματοκιβώτια.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για την ΕΕ να καταπολεμήσει αποφασιστικά αυτή τη μάστιγα.

«Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από μια ad hoc αποσπασματική προσέγγιση σε μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική με στόχο την πειρατεία», αναφέρεται σε έκθεση της ΕΟΚΕ, η οποία θέτει «ως στόχο την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την έκταση των αρνητικών επιπτώσεων από την πειρατεία και την πίεση ευρωπαϊκών φορέων λήψης αποφάσεων στη λήψη μια ισχυρή και συντονισμένη δράση».

Πηγή: zougla.gr/pireas2day.gr