Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του πλεονάσματος των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, (πλεόνασμα που πλέον πλησιάζει στα ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα) είναι δυνατό να εγκριθεί, με την προϋπόθεση ότι θα στηριχθεί από τη Γερμανία, δήλωσε η Connie Hedegaard, Επίτροπος της ΕΕ για το Κλίμα.

hede_2Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστή ως backloading (=υπαναχώρηση), η οποία συνιστά σχέδιο για την καλύτερη διαχείριση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αναιρεί τις άδειες εκπομπών κατά τα τρία πρώτα έτη της νέας φάσης της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα (2013 – 2015) και τις επαναφέρει στην αγορά στο τέλος της δεύτερης φάσης του σχεδίου (2019-2020).

Η εξαρτώμενη από τον άνθρακα Πολωνία, αντιτίθεται σθεναρά στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αύξηση των τιμών στο σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), όπου το πλεόνασμα που παράγεται ως επί το πλείστον, λόγω της ύφεσης, έχει καταβυθίσει την τιμή του άνθρακα σε λιγότερο από 6 ευρώ ανά τόνο, σε σύγκριση με την τιμή του 2008, η οποία κυμαινόταν στα 30 περίπου ευρώ.

Ωστόσο, το σχέδιο υπαναχώρησης, για το οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι χρειάζεται επειγόντως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα εμπορίας ρύπων, είναι πιθανό να εγκριθεί, δήλωσε η Hedegaard.

«Ναι, εφόσον οι Γερμανοί το στηρίξουν. Και τότε ελπίζω ότι θα το στηρίξει και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του ότι οι Βρετανοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν το σχέδιο να καταστεί ακόμη πιο φιλόδοξο, ωστόσο, στην πολιτική, μερικές φορές, πρέπει κανείς να παίρνει ό, τι μπορεί να πάρει, όταν μπορεί να το πάρει», δήλωσε η Hedegaard σε συνέντευξή της στο Reuters.

«Εφόσον αυτό αλλάξει μετά τις εκλογές στη Γερμανία, τότε πιστεύω ότι θα τους φέρουμε με το μέρος μας», τόνισε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Μέλλον της Ενέργειας, στο Abu Dhabi.

Η Γερμανία, το μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη επιρροή, δεν έχει ακόμη πάρει θέση.

Ο Γερμανός Υπουργός Περιβάλλοντος έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου, ενώ, αντιθέτως, ο Υπουργός Οικονομίας, εκπροσωπώντας το παντοδύναμο λόμπι της βαριάς βιομηχανίας, αντιτίθεται στην αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Οι Γερμανικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία την Κυριακή, μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή του υπουργού οικονομικών και να άρουν την αναποφασιστικότητα.

Οι εκλογές είναι πιθανό να παγώσουν τις διαδικασίες

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Γερμανία θα απέχει από τις διαδικασίες, από τη στιγμή που θα επικεντρωθεί στις ομοσπονδιακές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος, κατά τις οποίες η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα επιδιώξει μια ακόμη θητεία.

Η Hedegaard έκανε έκκληση για πρόωρες αποφάσεις.

«Θεωρώ ότι είναι επείγον και πιστεύω ότι τα κράτη μέλη που δεν έχουν στο εσωτερικό επίπεδο αποφασίσει ακόμη για το αν θα εγκρίνουν το σχέδιο ή όχι, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η βιομηχανία και οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν σε τι μπορούν να υπολογίζουν», είπε.

Αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με την τύχη της πρότασης στην περίπτωση που η Γερμανία την απορρίψει.

Η Ιρλανδία, που ασκεί τώρα την Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία πριν από το τέλος των έξι μηνών που θα βρίσκεται στο πηδάλιο της ΕΕ.

Πηγή από την Προεδρία, την Τετάρτη (16 Ιανουαρίου), συνόψισε τη διάθεση των κρατών μελών ως «οι αναποφασιστικότητα με λίγες εξαιρέσεις».

Εν τω μεταξύ, η Προεδρία και η Επιτροπή συνεργάζονται και με άλλα συστήματα εμπορίας, προκειμένου να αναπτύξουν δεσμούς, ιδίως με εκείνο της Αυστραλία, με την οποία είχαν ανακοινώσει την πιθανή σύνδεση των συστημάτων τους.

«Κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής Προεδρίας, θα αναζητήσουμε μια εντολή που θα μας επιτρέψει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Hedegaard για τις συνομιλίες με την Αυστραλία.

«Πρόκειται για ένα μόνο μέρος του μεγαλύτερου οράματος που στο τέλος -όχι αύριο, όχι στο επόμενο έτος, ούτε στο εγγύς μέλλον-, αλλά στο τέλος, ο στόχος θα είναι μια παγκόσμια τιμή του άνθρακα».

Πηγή: euractiv.gr