Αναβλήθηκε η πολυαναμενόμενη ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron για το μέλλον της χώρας του στην ΕΕ, λόγω της κρίσης που έχει προκληθεί από την ομηρία σε εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Αλγερία. Σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού λένε ότι θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία.

cam_10Ο Cameron προειδοποίησε τους συμπατριώτες του να αναμένουν «άσχημα νέα» μετά την επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων απελευθέρωσης των ομήρων από τους ισλαμιστές μαχητές, λέγοντας ότι ένας βρετανός είναι ήδη νεκρός από την επίθεση που εξαπολύθηκε την Τετάρτη.

«Οι αλγερινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο συγκρότημα», είπε ο Cameron στο BBC. «Είναι μια πολύ επικίνδυνη, πολύ αβέβαιη, πολύ ρευστή κατάσταση και νομίζω ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για άσχημα νέα».

Βρετανία και Νορβηγία, των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρίες BP και Statoil, λειτουργούν το εργοστάσιο σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία της Αλγερίας, τόνισαν ότι πληροφορήθηκαν από τις αρχές της Αλγερίας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση.

Στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντήθηκαν χθες (17 Ιανουαρίου) για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Μάλι, ωστόσο η συνάντηση επισκιάστηκε από την ομηρία στην Αλγερία.

Οι υπουργοί αποφάσισαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής EUTMali στο Μάλι προκειμένου να βοηθήσουν τις δυνάμεις της χώρας στον αγώνα τους εναντίον των εξτρεμιστών.

Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης άλλες πιθανές δράσεις της ΕΕ για βοήθεια στο Μάλι, όπως οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια, για την υποστήριξη Διεθνούς Αποστολής Στήριξης στο Μάλι, καθώς και απευθείας υποστήριξη στην κυβέρνηση.

Απόψεις

«Η Ευρώπη έστειλε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο Μαλί, το οποίο απειλείται από τον εξτρεμισμό, από το θρησκευτικό φανατισμό και τις ακρότητες. Σταθήκαμε στο πλευρό της Γαλλίας που πρωτοστατεί σε αυτή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατόν τέλος σ’ αυτό το δράμα.», τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: euractiv.gr