Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Γαλλίας που φημίζεται για την ομορφιά των τοπίων του αλλά και για την αυθεντικότητα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής του, στοιχεία που το έκαναν το αγαπημένο χωριό των Γάλλων και όχι μόνο. Στο μικρό αυτό χωριό της βορειοδυτικής Γαλλίας κατοικούν μόνιμα μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα, αλλά πάνω από 400.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, απολαμβάνουν ετησίως της ομορφιές του.

cirq1Σκαρφαλωμένο σε έναν εντυπωσιακό βράχο, με μια καταπράσινη κοιλάδα να απλώνεται στα πόδια του και ένα ποτάμι να διατρέχει τους πρόποδες, δεν θέλει και τίποτα άλλο για να ξεχωρίσει. Ή μάλλον μπορεί να χρειάζεται στενά πλακόστρωτα, μεσαιωνικά κτήρια, γραφικά σοκάκια και ανθισμένους κήπους, όμως κι όλα αυτά τα διαθέτει και με το παραπάνω.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που καλλιτέχνες, λογοτέχνες και άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης των προτιμούν όλες τις εποχές του χρόνου, μεταξύ των οποίων και ο σπουδαίος υπερρεαλιστής λογοτέχνης Αντρέ Μπρετόν που «εμπνεύστηκε από την ομορφιά του», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Ένα αριστούργημα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής αλλά και ένα χωριό που συνδυάζει γοητεία, απαράμιλλη φυσική ομορφιά και μακρά ιστορία. Ή ακόμα καλύτερα «ένας τόπος ευλογημένος από όλες τις απόψεις», όπως συμπλήρωνε συχνά ο Αντρέ Μπρετόν.

Πηγή: perierga.gr