Τα κρητικά προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να «κατακτήσουν» τις αγορές της Μέσης Ανατολής, αφού είναι αρίστης ποιότητας και έχουν καταξιωθεί στις διεθνείς αγορές.

913350Το μήνυμα αυτό έστειλαν υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ από το Κουβέιτ και το Λίβανο, στο περιθώριο των συναντήσεων που είχαν στο Επιμελητήριο Χανίων με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

«Τα προϊόντα που γνωρίσαμε, είπαν χαρακτηριστικά οι ξένοι επιχειρηματίες, είναι εξαιρετικά και πέραν των προσδοκιών μας και είμαστε σίγουροι, με την πρώτη γεύση που πήραμε, ότι θα υπάρξουν συμφωνίες με τους εξαγωγείς από την Κρήτη στις χώρες μας».

Οι συναντήσεις που έγιναν στα Χανιά, ήταν συνέχεια αντίστοιχων που έγιναν στο Ηράκλειο και εντάσσονται στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης, για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Κρήτης στις αγορές τού εξωτερικού, σε συνεργασία με την «Αγροδιατροφική» Κρήτης και τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου, που συμμετείχε στις συναντήσεις των Χανίων, «η Περιφέρεια Κρήτης με στοχευμένες δράσεις και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ανοίγει δρόμους στην προώθηση των φημισμένων κρητικών προϊόντων. Μετά τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον Καναδά και χώρες της Ευρώπης, η Περιφέρεια Κρήτης ανοίγει «γέφυρα» συνεργασίας στην προώθηση κρητικών προϊόντων με τις αραβικές χώρες».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουν τα κρητικά προϊόντα, λέγοντας: «Τα κρητικά προϊόντα έχουν ταυτότητα και είναι ποιοτικά συνδεδεμένα με τον τόπο παραγωγής τους, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Μέσω της πραγματοποίησης συναντήσεων με επιλεγμένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες, διευρύνουμε τις δυνατότητες αύξησης της εξωστρέφειας τους, με στόχο τη σύναψη νέων συνεργασιών».

Τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στους ξένους αγοραστές είναι λάδι, βρώσιμες ελιές, παξιμάδια, μέλι, τυροκομικά και μαρμελάδες.

Πηγή: zougla.gr