Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών καταδικάστηκε ο αυστριακός πρώην ευρωβουλευτής Ernst Stasser για εμπλοκή του σε υπόθεση σκανδάλου. Συγκεκριμένα ο αυστριακός παραπλανήθηκε από δημοσιογράφους που του έστησαν παγίδα, παριστάνοντας τους «λομπίστες» και ζήτησε χρήματα για να προσφέρει τις «υπηρεσίες» του.

897182Το δικαστήριο στη Βιέννη καταδίκασε τον Strasser, που είναι και πρώην υπουργός εσωτερικών από το κεντροδεξιό κόμμα της Αυστρίας (ÖVP), λέγοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί ελαφρυντικά λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος.

Ο δικαστής είπε ότι το δικαστήριο δεν έχει αμφιβολίες ότι ο Strasser παράνομα ζήτησε χρήματα το 2011 ως αντάλλαγμα για να επηρεάσει τη νομοθετική διαδικασία.

Το 2011 ο Strasser παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής και από το κόμμα ÖVP. Μαζί με άλλους δύο ευρωβουλευτές, ο Strasser παγιδεύτηκε από δημοσιογράφους της βρετανικής Sunday Times που παρίσταναν τους λομπίστες.

Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να ρίξουν φως στις καταγγελίες ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές ήταν έτοιμοι «να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους» για να περάσουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στη νομοθεσία της ΕΕ παίρνοντας ως αντάλλαγμα αμοιβή.

Από τους 3 ευρωβουλευτές, ο Σλοβένος Zoran Thaler παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή, αντίθετα με τον ρουμάνο συνάδελφό του Adrian Severin που κράτησε την έδρα του.

Οι δημοσιογράφοι των Sunday Times Claire Newell και Jonathan Calvert κατέθεσαν στο αυστριακό δικαστήριο και τόνισαν ότι ο Strasser προσέφερε τις υπηρεσίες του για 100,000 ευρώ ετησίως.

Επίσης βιντεοσκόπησαν κρυφά τις συναντήσεις τους με τον Strasser, ενώ οι κασέτες των συναντήσεων διατέθηκαν τόσο στο δικαστήριο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μία από τις συναντήσεις έγινε σε γραφείο στο Λονδίνο που υποτίθεται ήταν της εταιρείας λόμπυ, στο οποίο και βρίσκονταν και άλλοι δημοσιογράφοι των Sunday Times προκειμένου να «φαίνεται απασχολημένο», όπως τόνισε ο Newell στα γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εκείνη την περίοδο, ο Thaler έστειλε γραπτή επιστολή στην EurActiv εξηγώντας ότι κατάλαβε αμέσως πως η εταιρεία λόμπυ δεν υπήρχε και ότι οι περαιτέρω κινήσεις του είχαν στόχο μόνο να αποκαλύψουν ποιος βρισκόταν πίσω από την προσπάθεια να τον δυσφημίσουν.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Severin είχε στείλει mail στην ψεύτικη εταιρεία λόμπυ, που έλεγε «απλά να σας ενημερώσω ότι η τροποποίηση που ζητήσατε κατατέθηκε εγκαίρως», πριν τους αποστείλει μια απόδειξη 12,000 € για «συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Ο Severin έχει μια δικηγορική εταιρεία και εργάζεται ως δικηγόρος παράλληλα με τις δραστηριότητές του ως ευρωβουλευτής.

Από τους 3 ευρωβουλευτές που πιάστηκαν στην παγίδα των δημοσιογράφων, μόνο ο Severin κατέχει ακόμα την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής. Προηγουμένως ήταν μέλος των Σοσιαλδημοκρατών.

Πηγή: euractiv.gr