Ραδιοτηλεοπτικός σταθμός που εκτός από προγράμματα μουσικής, μεταδίδει συχνά βίντεο άκρως σεξουαλικού περιεχομένου επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα. Λόγω της άσκησης έντονης κριτικής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Επιτροπή αναγκάστηκε να ζητήσει από τις αρχές της Βουλγαρίας να διεξάγουν έρευνα για το συμβάν.

finalΗ εταιρεία Payner Media -ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βουλγαρίας- επιχορηγήθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 3,2 εκατομμύρια λέβα (1.630.000 ευρώ), με τη βουλγαρική κυβέρνηση να συγχρηματοδοτεί το ποσό των 146.976 ευρώ.

Οι παραπάνω πληροφορίες, που δημοσιεύονται στο δημόσιο ηλεκτρονικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της Βουλγαρίας από την ΕΕ, προκάλεσαν σάλο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Οι πολίτες αντέδρασαν τόσο ως προς το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότησή του από την ΕΕ, όσο και ως προς το ότι λαμβάνει συγχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το έργο καλύπτει την αγορά νέου εξοπλισμού για το τηλεοπτικό κανάλι Planet, το οποίο ανήκει στην Payner Media.

Τόσο τα προγράμματα της Payner Media, όσο και ο Planet, είναι γνωστά στο ευρύ κοινό για τη μετάδοση λαϊκό – ποπ μουσικής, γνωστής ως Chalga. Η μουσική και τα βιντεοκλίπ είναι αναγνωρίσιμα από τον ανατολίτικο ήχο τους, τους ελαφρά ντυμένους καλλιτέχνες και τους σεξουαλικούς τους στίχους. Οι άνδρες πρωταγωνιστές των βιντεοκλίπ συνήθως μοιάζουν με γκάνγκστερ και οι γυναίκες πρωταγωνίστριες παρουσιάζονται ως πορνοστάρ.

Η πορνογραφία έχει επισήμως απαγορευθεί στη Βουλγαρία, ωστόσο όλα τα προγράμματα καλωδιακής τηλεόρασης προσφέρουν πορνογραφικό περιεχόμενο.

Στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις

Ο Shirin Wheeler, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής (Johannes Hahn), επιβεβαίωσε ότι Payner Media επιλέχθηκε για επιχορήγηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από τις βουλγαρικές αρχές. Όμως, προς το παρόν, δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα.

«Έχουμε αξιολογήσει τις συνθήκες, το πεδίο εφαρμογής και τα χρηματοδοτικά μέσα του προγράμματος επιδότησης, όπου εμπίπτει το συγκεκριμένο έργο. Το εν λόγω πρόγραμμα προορίζεται στην υποστήριξη των ΜΜΕ και των δημιουργικών βιομηχανιών. Η πολιτιστική βιομηχανία είναι μια ανταγωνιστική βιομηχανία που αξίζει υποστήριξης, καθώς δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», ανέφερε στη EurActiv ο Wheeler.

Ωστόσο, τόνισε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου έργου έγινε υπό την ευθύνη του Βουλγαρικού Υπουργείου Οικονομικών.

«Έπειτα από τις ανησυχίες που εκφράζονται από ορισμένες πλευρές και λόγω του ότι παίρνουμε στα σοβαρά το ζήτημα της διασφάλισης των χρημάτων των φορολογουμένων, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν σήμερα (15 Ιανουαρίου) από τις βουλγαρικές αρχές να διεξάγουν έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό έχουν ακολουθηθεί οι κανόνες του συστήματος της επιχορήγησης. Εφόσον υπάρξει οποιοσδήποτε προβληματισμός, εννοείται ότι θα ζητηθεί από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν το ζήτημα περισσότερο διεξοδικά», είπε.

Δημοφιλής μουσική

Η μουσική Chalga γίνεται ολοένα και πιο γνωστή στη Βουλγαρία, ειδικά μεταξύ των νέων και στις «chalgotheques»- βραδινά κλάμπ που παίζει αυτή την μουσική. Τα φεστιβάλ «Chalga» επίσης ανεβαίνουν σε δημοτικότητα.

Η Dnevnik, εταίρος της EurActiv στη Βουλγαρία, φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Payner Media, Lybomir Kostadinov, που λέει ότι σκοπός του προγράμματος είναι να αυξήσει τις πωλήσεις στο διαδίκτυο ως απάντηση στην πτώση των πωλήσεων των CD και DVD.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να σχολιάσει ό, τι θέλει στο διαδίκτυο. Υπάρχουν κάποιοι που δεν ακούν τη μουσική μας, αλλά υπάρχουν και αυτοί που την ακούνε», υπογράμμισε.

Πολλοί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικρίνουν την κυβέρνηση του Boyko Borissov για την προώθηση της κουλτούρας «Chalga».

Πηγή: euractiv.gr