Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βρετανία σχετικά με το μέλλον της χώρας στην ΕΕ, μετά από πρόσφατη δημοσκόπηση που αλλάζει τα δεδομένα και με τις αυξανόμενες παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων που «πιέζουν» την κυβέρνηση Cameron για το θέμα.

lp_0_1Ο Cameron δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος να διεξάγει δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ και να επαναπροσδιορίσει την σχέση Λονδίνου και Βρυξελλών, εκμεταλλευόμενη η χώρα, όπως έχει τονίσει ο ίδιος, την «αναστάτωση στην ευρωζώνη».

Ωστόσο έχουν αυξηθεί και οι «έξωθεν» πιέσεις προς την κυβέρνηση Cameron. Έτσι στους Βρετανούς επιχειρηματίες, Γερμανούς βουλευτές και την Ιρλανδική Προεδρία, προστέθηκαν και οι δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου που φαίνεται να «δίχασαν» τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, 35% των βρετανών θα ψήφιζε υπέρ του Εργατικού Κόμματος (σημερινή αντιπολίτευση), 23% υπέρ του Κόμματος Ανεξαρτησίας (ευρωσκεπτικιστές) και 22% για τους Συντηρητικούς του Cameron. Στο μεταξύ, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» που είναι υπέρ της ΕΕ, έπεσε στο 8%.

Ακόμη σημειώθηκε και μείωση του ποσοστού των βρετανών που επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «παραμονή ή όχι» στην ΕΕ, στο 63%.

Ο αριθμός των πολιτών που θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ επίσης έπεσε από το 37% στο 33%, ενώ ο αριθμός των υπέρμαχων της παραμονής ανέβηκε 5 μονάδες στο 42%.

Παρέμβαση και της Κομισιόν

Ο επίτροπος Olli Rehn, μιλώντας σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, χρησιμοποίησε «ποδοσφαιρικούς» όρους για να εκφράσει την στήριξή του στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Εάν ήμουν βρετανός στην ΕΕ, θα προτιμούσα να είμαι playmaker στη μεσαία γραμμή, αντί να κάθομαι στο περιθώριο ως αλλαγή», είπε. «Δεν μπορείς να βάλεις γκολ από τον πάγκο», συνέχισε.

Διαφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό;

Στο μεταξύ η παρέμβαση του αμερικανικού αξιωματούχου, Philip Gordon, την περασμένη εβδομάδα, που τόνισε ότι είναι «προς το αμερικανικό συμφέρον» η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, φαίνεται να διατάραξε τις σχέσεις του Cameron με τον μικρό φιλοευρωπαϊκό κυβερνητικό εταίρο του Nick Clegg, τους «Φιλελεύθερους Δημοκράτες».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου, ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Cameron είπε ότι «Εξέφραζε απλώς την άποψή του».

«Αυτό που έλεγε ο Philip Gordon ήταν ότι οι ΗΠΑ είναι σθεναρά υπέρ μιας εξωστρεφούς ΕΕ με τη Βρετανία μέλος της και αυτό είναι ως επί το πλείστον και η δική μας άποψη», συνέχισε.

Ωστόσο η προσέγγιση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών φαίνεται να διαφέρει.

«Κατά μία έννοια δεν προκαλεί καμία έκπληξη […] οι αμερικανοί λένε εδώ και πολλές γενιές, για πολλά χρόνια, από την δεκαετία του 1950, ότι η Βρετανία και η ειδική σχέση μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ… βασίζεται εν μέρει στο γεγονός ότι είμαστε πολύτιμοι για τους αμερικανούς φίλους μας», τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο Clegg.
[box type=”tick

Απόψεις
«Η αμερικανική παρέμβαση απλά κατέστησε τα πάντα πιο επείγοντα», επεσήμανε στο Reuters ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Tim Bale.

Οι πιέσεις προς τον Cameron να «αποφασίσει σε ποια πλευρά του φράχτη βρίσκεται», αυξάνονται, συνέχισε.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr