Το Παρίσι έστειλε περισσότερα στρατεύματα στο Μάλι χθες, μετά την έναρξη μιας αποστολής, με στόχο να αποκόψει την επαφή της Αλ Κάιντα με τους αντάρτες, στα βόρεια της χώρας την Παρασκευή (11 Ιανουαρίου). Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, José Manuel Barroso, δήλωσε την υποστήριξή του για τη «θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων».

Barroso_1Οι γαλλικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των ισλαμιστών κοντά στις αρχαίες εμπορικές πόλεις στην έρημο του Τιμπουκτού και του Gao, τη μεγαλύτερη πόλη του βορρά, σηματοδότησε μια αποφασιστική παρέμβαση στην περιοχή από την Παρασκευή, η οποία περιορίζει την προώθηση των ανταρτών προς το νότο, αφότου αυτοί πήραν τον έλεγχο του Βόρειου Μάλι τον Απριλίου.

Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να τελειώσει την ισλαμική κυριαρχία στο βόρειο Μαλί, που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για επιθέσεις εναντίον της Δύσης και σύνδεση με την Αλ-Κάιντα της Υεμένης, της Σομαλίας και της Βόρειας Αφρικής.

Η παρέμβαση του γάλλου προέδρου François Hollande έχει κερδίσει επαίνους από τους ηγέτες στην Ευρώπη, την Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είναι ακίνδυνη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων» στο Μαλί και εξέφρασε τη βούληση της ΕΕ να «υπερασπιστεί την ακεραιότητα» της χώρας κατά την επίθεση των ενόπλων ισλαμιστών ομάδες.

«Είμαστε μαζί σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και υποστηρίζουμε τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Barroso σε ομιλία του στη Μασσαλία, σε μια τελετή για την ανακήρυξη της Marseille Provence ως τη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013.

Ο Hollande δεν ήταν παρών, καθώς έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμά του, λόγω της κατάστασης στο Μάλι.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Jean-Yves Le Drian, δήλωσε ότι η ξαφνική παρέμβαση της Γαλλίας την Παρασκευή είχε εμποδίσει την προώθηση των ανταρτών που είχαν στόχο να καταλάβουν το Μπαμάκο, την πρωτεύουσα της χώρας. Ορκίστηκε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν.

«Ο πρόεδρος είναι απόλυτα αποφασισμένος ότι θα πρέπει να εξοντώσει τους τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια του Μάλι, τη χώρα μας και την Ευρώπη», δήλωσε η γαλλική τηλεόραση.

Οι κάτοικοι και οι ηγέτες των ανταρτών ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές νωρίς την Κυριακή στις πόλεις Lere και Douentza στο κεντρικό Μάλι, αναγκάζοντας τους ισλαμιστές να αποσυρθούν. Καθώς η μέρα προχωρούσε, τα γαλλικά αεροσκάφη έπλητταν στόχους βορειότερα, ακόμη και κοντά στην πόλη του Kidal.

Στο Γκάο, γνωστή ως η «σκονισμένη πόλη» στις όχθες του ποταμού Νίγηρα, όπου οι ισλαμιστές έχουν επιβάλει μια ακραία μορφή του νόμου της Σαρία, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι γαλλικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις θέσεις των ανταρτών και το αεροδρόμιο. Ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού αναδύθηκε από το στρατόπεδο των μαχητών στο βόρειο τμήμα της πόλης, και φορτηγά περισυλλογής μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες στο νοσοκομείο.

Το Παρίσι είπε ότι 4 αεροσκάφη Rafale πέταξαν από τη Γαλλία με στόχο τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των ανταρτών, τις αποθήκες λογιστικού και των υποδομών γύρω από Gao με στόχο την αποδυνάμωση των ανταρτών και την αποτροπή τους από την επιστροφή στο νότο.

«Έχουμε μπλοκάρει τη προώθηση και από σήμερα αυτό που αρχίσαμε να κάνουμε είναι να καταστρέφουμε τις βάσεις των τρομοκρατών πίσω από την πρώτη γραμμή», είπε ο υπουργός των Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius στην LCI.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει περίπου 550 στρατιώτες στο Μάλι υπό τον τίτλο «Επιχείρηση Serval» – ονομαζόμενο από μια αφρικανική αγριόγατα – το οποίο μοιράζεται μεταξύ Μπαμάκο και την πόλη της Mopti, 500 χιλιόμετρα βόρεια.

Στο Μπαμάκο, ένας καμεραμάν του Reuters είδε περισσότερα από 100 γαλλικά στρατεύματα να αποβιβάζονται την Κυριακή από ένα στρατιωτικό αεροπλάνο στο διεθνές αεροδρόμιο, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Οι δρόμοι της πόλης ήταν ήρεμοι, με τον ήλιο να διασχίσει το σκονισμένο αέρα, όπως ο εποχιακός άνεμος Harmattan φύσηξε από τη Σαχάρα. Πολλά αυτοκίνητα είχαν γαλλική σημαία στερεωμένη από τα παράθυρα για να γιορτάσουν τη παρέμβαση του Παρισιού.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Γαλλία για τη βοήθειά της», δήλωσε ένας κάτοικος, ο Mariam Sidibe. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί μέχρι ο βορράς να απελευθερωθεί».

Αναμένονται αφρικανικά στρατεύματα

Σχεδόν δύο δεκαετίες ειρηνικών εκλογών είχαν αποδώσει στο Μάλι τη φήμη ως προπύργιου της δημοκρατίας, αλλά η εικόνα κατέρρευσε μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Μαρτίου, που άφησε ένα κενό εξουσίας για την ισλαμιστική εξέγερση. Η Γαλλία συγκάλεσε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα για να συζητήσουν για το Μάλι.

Η Γαλλία κλιμάκωσε τις αντιδράσεις της εξαιτίας των οκτώ γάλλων ομήρων που κρατούνται από τους συμμάχους της Αλ Κάιντα στη Σαχάρα και για τους 30.000 γάλλους ομογενείς που ζουν σε γειτονικές χώρες, κυρίως μουσουλμανικές.

Ανησυχώντας για αντίποινα, η Γαλλία έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στα δημόσια κτίρια και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Έχει συμβουλεύσει 6.000 πολίτες της να εγκαταλείψουν το Μάλι καθώς ο εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα για τη βόρεια Αφρική, Dine Ansar υποσχέθηκε εκδίκηση.

Ο Hollande, λέει ότι ο στόχος της Γαλλίας είναι απλά να υποστηρίξει μια αποστολή από την ECOWAS του δυτικο-αφρικάνικου μπλοκ για να επανακτήσει το βορρά, σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το Δεκέμβριο.

Με τη πίεση του Παρισιού στα έθνη της Δυτικής Αφρικής να στείλουν τα στρατεύματά τους γρήγορα, ο πρόεδρος της Ακτή Ελεφαντοστού Alassane Ouattara, ο οποίος κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ECOWAS, προώθησε την επιχείρηση για την ανάπτυξη 3.300 αφρικανών στρατιωτών.

Ο Ouattara, που έχει εγκατασταθεί στην εξουσία με τη γαλλική στρατιωτική υποστήριξη το 2011, συγκάλεσε σύνοδο κορυφής του μπλοκ των 15 εθνών για το Σάββατο, στην Ακτή του Ελεφαντοστού για να συζητήσουν την αποστολή.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή ενός μικρού αριθμού άοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης στο Μάλι, καθώς και την παροχή λογισμικής υποστήριξης, είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος στους Reuters. Η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν υποσχεθεί επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ο πρώην γαλλικές αποικίες Σενεγάλη, Νίγηρας και Μπουρκίνα Φάσο έχουν όλες δεσμευθεί να αναπτύξουν 500 στρατιώτες μέσα σε λίγες μέρες. Αντίθετα, η περιφερειακή δύναμη της Νιγηρίας, που αναμένεται να οδηγήσει τη δύναμη ECOWAS, πρότεινε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τα στρατεύματα.

Πηγή: euractiv.gr