Όλο και πιο απρόθυμη να προχωρήσει στη διάσωση της Κύπρου φαίνεται να είναι η Ευρώπη, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε και τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν «παρκάρει» παράνομα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην μεγαλόνησο, σύμφωνα με το Spiegel.

Image cyprus.jpgΌπως υποστηρίζει το περιοδικό, η Κύπρος έχει μετατραπεί ένα από τα προβληματικότερα σημεία της παγκόσμια πολιτικής στην παρούσα φάση, με το ερώτημα εάν θα πρέπει να επιτραπεί στην κυπριακή κυβέρνηση να ενισχύσει τις προβληματικές της τράπεζες με περισσότερα από 17 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης, να διχάζει την ευρωζώνη, προκαλώντας αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και δημιουργώντας πιέσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Κύπρου αποτελούν ένα ακανθώδες ζήτημα τόσο για τις διεθνείς αγορές και την ευρωπαϊκή πολιτική διασώσεων, όσο και για την γερμανική κυβέρνηση.

Το Spiegel αναφέρεται σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, αν οι Βρυξέλλες προχωρούσαν σε εκταμίευση του ποσού της διάσωσης που έχει ζητήσει η Κύπρος, τότε είναι πολύ πιθανό τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων να χρησιμοποιηθούν για να προστατευθούν τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, η Κύπρος αποτελεί «πύλη για δραστηριότητες ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση», με τους γερμανούς να τονίζουν ότι είναι «σχετικά εύκολο» να ανοιχτούν ανώνυμοι λογαριασμοί στην Κύπρο και πως οι απαιτήσεις για τους ελέγχους δεν είναι επαρκείς.

Σύμφωνα με την έκθεση του BND, νομικοί εκπρόσωποι και δικαιούχοι στην Κύπρο έχουν εξειδικευτεί στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ορισμένες εκ των οποίων «χρησιμοποιούνται για να καλύψουν χρήματα που έχουν κερδιθεί παράνομα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Working Group του ΟΟΣΑ για θέματα δωροδοκίας, Mark Pieth, η Κύπρος δεν προσελκύει μόνο τους φοροφυγάδες. «Μια κλασική διαδρομή για το ξέπλυμα παράνομων ρωσικών κεφαλαίων περνά πρώτα από offshore εταιρείες, στην Καραϊβική για παράδειγμα, και στη συνέχεια μέσω λογαριασμών στην Κύπρο».

Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει ότι με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, υιοθέτησε όλους τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, ενώ προχώρησε και στη δημιουργία νέων κρατικών υπηρεσιών.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση, οδηγεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στην… συνήθη τους αντίδραση: προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ζητώντας από τη Λευκωσία να εκπληρώσει επιπλέον όρους σε ότι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, ελπίζοντας στο μεταξύ ότι ο νυν πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δεν θα κερδίσει στις εκλογές του Φεβρουαρίου, υποστηρίζει το Spiegel. Οι Βρυξέλλες θέλουν να υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση του νησιού προκειμένου να δείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η χώρα είναι πράγματι έτοιμη να βάλει σε τάξη τα του οίκου της.

Πηγή: energypress.gr/euro2day.gr