Εντύπωση προκαλεί ο ρυθμός γεννήσεων / θανάτων από τις αρχές τις χιλιετίας και τα αποτελέσματα είναι μάλλον αποθαρρυντικά. Από το 2000 έως και το 2012 παρατηρείται μία σημαντική μείωση των γεννήσεων και παράλληλα μία αύξηση των θανάτων, επιβεβαιώνοντας έτσι το πρόβλημα υπογεννητικότητας που βιώνει η χώρα μας.

Κατά τα έτη 2000-2002 υπάρχει ένα θετικός ρυθμός όσον αφορά την σχέση μεταξύ γεννήσεων / θανάτων αλλά αυτό μειώνεται και από το 2003 έως και το 2012 σταθερά παρατηρείται μία αύξηση των θανάτων σε σχέση με τις γεννήσεις. Αυτό αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα όπου η εικόνα μας δείχνει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Η ψαλίδα δείχνει να ανοίγει απότομα τα τελευταία 5 χρόνια (2008 και έπειτα) και αυτό δεν αποκλείεται να συμβαίνει και λόγω της οικονομικής κρίσης την οποία διανύει η χώρα μας. Η άσχημη οικονομική αλλά και ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες και ειδικά οι εν δυνάμει υποψήφιοι γονείς είναι ένα εμπόδιο για την δημιουργία οικογένειας.

birth-death_rateΑν συνεχιστεί αυτό το μοτίβο, τότε ενδεχομένως να ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα και να διογκωθεί το πρόβλημα ακόμα περισσότερο. Θα πρέπει να δοθούν και πάλι κίνητρα στους πολίτες να δημιουργήσουν οικογένειες και φυσικά δεν στεκόμαστε μόνο στα πολυτεκνικά επιδόματα ή σε φοροαπαλλαγές. Ο Ελληνικός λαός χρειάζεται ουσιαστικά κίνητρα ώστε να νιώσει πρωτίστως ασφάλεια και έπειτα εμπιστοσύνη στην χώρα του ώστε να μπορεί να τεκνοποιήσει και να αισθάνεται ότι τα παιδιά του θα έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά που μεγαλώνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα(;)