Η υψηλού επιπέδου ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που δημιουργήθηκε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το Νοέμβριο του 2011, θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Enda Kenny, η χώρα του οποίου ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Visit of George W. Bush,  President of the United States, to theΜετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, στο Δουβλίνο, ο Kenny δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί πως η έκθεση «είναι ευνοϊκή» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και τη μετέπειτα υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Εκμεταλλευόμενη τις «στενές σχέσεις» με τις ΗΠΑ, όπως είπε πρόσφατα στην EurActiv.gr ο Ιρλανδός πρέσβης στην Αθήνα, η Ιρλανδική Προεδρία θέτει ως βασική προτεραιότητα την προώθηση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου
ΕΕ-ΗΠΑ.

Η ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση που συστάθηκε πέρυσι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τους ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα μιας συνολικής διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας, αναμένεται ότι θα υποβάλει την τελική έκθεσή της έως το τέλος του μήνα.

«Με 26 εκατομμύρια ανέργους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το εμπόριο και οι επενδύσεις συνιστούν ευκαιρίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση της EurActiv.

Η διατλαντική οικονομία παράγει περίπου 3,8 τρις ευρώ από τις εμπορικές πωλήσεις το χρόνο και απασχολεί σχεδόν 15 εκατομμύρια εργαζομένους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη κατά το 2011 ξεπέρασαν τα 152 δις ευρώ, για δεύτερη φορά στα χρονικά. Αντιθέτως, οι αμερικανικές επιχειρήσεις επένδυσαν 40 δις δολάρια (30,9 δις ευρώ) στην Κίνα από το 2000 έως και το 2011, τοποθετώντας την Κίνα στη θέση του 14ου προορισμού των ΗΠΑ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, πίσω από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Η Ιρλανδία έχει συνάψει υψίστης προτεραιότητας εμπορικές συμφωνίες στην έβδομη κατά σειρά Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχουν δυνατότητες για έως και 2% αύξηση του ΑΕΠ σε όλη την ΕΕ”, δήλωσε ο Eamon Gilmore, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός.

Η ιρλανδική προεδρία ελπίζει να ανοίξει ο δρόμος ώστε να λάβει εντολή, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Kenny.

Διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια. Η διμερής πολιτική εμπορικής συνεργασίας υπήρξε κατώτερη των προσδοκιών κατά τα τελευταία χρόνια, ισχυρίζονται αναλυτές. Παραμένουν σημαντικά εμπόδια στο εμπόριο, κυρίως με τη μορφή των δασμολογικών φραγμών και των διαφορών σε κάποιες ρυθμίσεις που αφορούν σε προϊόντα όπως τα φάρμακα, τις ιατρικές υπηρεσίες και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και λόγω των διαφορετικών προτύπων σχετικά με τις γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες και την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έπειτα από τη δημιουργία του Διατλαντικού Επιχειρηματικού Διαλόγου το 1995, έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους, προκειμένου να συνεργαστούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπεται από ένα σύνολο κανόνων «εφάπαξ εγκεκριμένων και αποδεκτών οπουδήποτε».

Παρόλα αυτά, δεν επιτευχθεί απτά αποτελέσματα κατά τα τελευταία 17 χρόνια, σημειώνει η ομάδα εργοδοτών BusinessEurope σε πρόσφατη έκθεσή της για το διατλαντικό εμπόριο.

Οι δασμοί συνιστούν επίσης ένα εμπόδιο, παρόλο που κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο (5 – 7% κατά μέσο όρο). Σύμφωνα με μελέτη του 2010, η εξάλειψη των δασμών θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ από 0,3% έως και 0,5% στην ΕΕ και από 1% έως και 1,3% στις ΗΠΑ, ποσοστά που αντιστοιχούν σε κέρδη από 44 δις ευρώ έως και 66 δις ευρώ στην ΕΕ και από 59 δις δολάρια έως και 82 δις δολάρια (45 δις ευρώ έως και 63 δις ευρώ) στις ΗΠΑ.

Εμπορικές συμφωνίες με Ινδία, Καναδά και Ιαπωνία

Η Ιρλανδική Προεδρία θα προσπαθήσει επίσης να πετύχει πρόοδο και σε άλλες εμπορικές συμφωνίες που υπάρχουν στα σκαριά εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα -με την Ινδία, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ινδία ξεκίνησαν το 2007 και οι συνομιλίες αναμένονταν να ολοκληρωθούν έως το 2011, ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αποτρέψει την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 70 δις ευρώ κατά τη διετία 2010 – 11 και οι πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι το ποσό θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί, υπερβαίνοντας τα 160 δις ευρώ, μέχρι το 2015, εφόσον είχε επιτευχθεί μια συμφωνία.

Ωστόσο, οι συνομιλίες καθυστέρησαν, εξαιτίας των απαιτήσεων της ΕΕ να δεσμεύσει η Ινδία το 49% των άμεσων ξένων επενδύσεων στον τομέα των ασφαλειών, οδηγώντας τους Ινδούς διαπραγματευτές να δηλώσουν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι αυτό υπήρξε αδύνατο, από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο δεν είχε ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επιπλέον, η ΕΕ ζητά διαβεβαιώσεις για τον κλάδο αυτοκινήτων της. Νωρίτερα, η Ινδία είχε συμφωνήσει στη μείωση των δασμών μονάχα σε ορισμένα τμήματα των αυτοκινήτων πολυτελείας. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ επιθυμεί από την Ινδία να μειώσει τους δασμούς για όλα τα τμήματα των αυτοκινήτων.

Παρόμοια ζητήματα έχουν επίσης καθυστερήσει εμπορικές συμφωνίες και με τον Καναδά, οι διαπραγματεύσεις των οποίων ξεκίνησαν το Μάιο του 2009.

Διαφορές για την προστασία των επενδύσεων, στη γεωργίας, στις δημόσιες συμβάσεις και την πνευματική ιδιοκτησία, ιδίως όσον αφορά στα φαρμακευτικά προϊόντα, έχουν παγώσει τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά.

«Μπορεί να υπάρξει πολύ ισχυρή διαφορά απόψεων για διάφορα ζητήματα -όπως οι δημόσιες συμβάσεις, τα επαγγελματικά προσόντα ή οποιαδήποτε άλλα πρότυπα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι κρίνεται σημαντικό να εντοπιστούν τα προβλήματα και στη συνέχεια να αναζητηθεί ένας τρόπο ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.

«Αυτή είναι η δύναμη των Ιρλανδών. Μπορούμε να επικαλεστούμε και να εκμεταλλευτούμε τις διασυνδέσεις μας με άλλες χώρες, προς όφελος της Ένωσης» δήλωσε, αναφερόμενος στο τεράστιο δίκτυο των επιχειρηματιών και των πολιτικών ηγετών χωρών εκτός ΕΕ που έλκουν την καταγωγή τους από την Ιρλανδία.

[box type=”tick

Ιστορικό

Η Ιρλανδική Προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητα της στην έβδομη κατά σειρά Προεδρία της στην ΕΕ να ολοκληρώσει τις εκκρεμείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες.

Αυτές οι συμφωνίες αναμένεται να αποφέρουν μεγάλα κέρδη στην ανάπτυξη και την απασχόληση, σε μια εποχή που στην ΕΕ η εγχώρια ζήτηση είναι στάσιμη λόγω της κρίσης και των προγραμμάτων λιτότητας.

Η Προεδρία θα διοργανώσει μια άτυπη συνάντηση των υπουργών εμπορίου που αποσκοπεί στην επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr