Ανησυχία για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της στην ΕΕ, εξέφρασε χθες (9 Ιανουαρίου) ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

P019892000802-302572_0Ο ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Philip Gordon, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να δουν «μια ισχυρή βρετανική φωνή εντός της ΕΕ».

Πιεζόμενος από το ευρωσκεπτικιστικό τμήμα του Συντηρητικού κόμματος, ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, τόνισε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του «πρέπει να εκμεταλλευτεί την αναστάτωση που προκλήθηκε από την κρίση στην ευρωζώνη για να επιδιώξει μια νέα σχέση με την ΕΕ».

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, ξεκαθάρισε επίσης ότι σχεδιάζει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το 2020. Είπε ακόμα ότι είναι «απόλυτα αποδεκτό» για τη Βρετανία να έχει απαιτήσεις, ως αντάλλαγμα για το ότι οι άλλες χώρες διαπραγματεύονται μια στενότερη ένωση.

«Τα δημοψηφίσματα συχνά στρέφουν τις χώρες προς την εσωστρέφεια», τόνισε.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα «σύμμαχος- κλειδί» για τις ΗΠΑ, όμως «τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου θα τα καθορίσει το ίδιο».

«Έχουμε αυξανόμενες σχέσεις με την ΕΕ ως θεσμό, που έχει ολοένα αυξανόμενο ρόλο στον κόσμο, και θέλουμε να δούμε μια ισχυρή βρετανική φωνή στην ΕΕ. Αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Θέλουμε μια εξωστρεφή ΕΕ με τη Βρετανία μέσα», επεσήμανε.

[box type=”tick

Ιστορικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973. Ο πρωθυπουργός David Cameron είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει την επανεκλογή του.

Μιλώντας στη σύνοδο του Δεκεμβρίου που διασφαλίστηκε το πρώτο μέρος της τραπεζικής ένωσης, ο Cameron υποβάθμισε τους φόβους ότι το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται στο περιθώριο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, καθώς τα μέλη της Ευρωζώνης οικοδομούν έναν ακόμη ισχυρότερο πυρήνα.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr