Βουλευτής με μακρά θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να ενισχύσει τους προτεινόμενους από την ΕΕ κανόνες προστασίας των δεδομένων και να πείσει τις εταιρίες όλου του κόσμου να πειθαρχήσουν, προκαλώντας αντιδράσεις από την βιομηχανία τεχνολογίας των ΗΠΑ σχετικά με την αναθέρμανση των διατλαντικών εντάσεων πάνω στην διαδικτυακή προστασία προσωπικών δεδομένων.

Laptop with PDA mobile phoneΟ Jan Philipp Albrecht, Γερμανός βουλευτής από το κόμμα των Πρασίνων, θα παρουσιάσει σήμερα (10 Ιανουαρίου) ένα προσχέδιο έκθεσης, περιγράφοντας τη θέση του Κοινοβουλίου πάνω στην πρόταση της ΕΕ για το σύστημα προστασίας των δεδομένων – ρύθμιση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα χρόνο πριν.

Στο κέντρο της έκθεσης του Albrecht βρίσκεται η παραδοχή ότι η προστασία των δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.

«Εάν θέλετε τα δεδομένα μου, ζητήστε τη συγκατάθεσή μου!», δήλωσε ο ευρωβουλευτής σε εφημερίδα ενημέρωσης, εξηγώντας τον συλλογισμό του.

«Εξαιρέσεις από τους κανόνες της ρύθμισης θα πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένες σε ό, τι κρίνεται αναγκαίο», είπε ο Albrecht, εισηγητής επί της πρότασης για την Επιτροπή του Κοινοβουλίου Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αν ο Albrecht βρει υποστήριξη από άλλους βουλευτές στο Κοινοβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι οι κανόνες της ΕΕ θα ισχύουν σε όλες τις εταιρίες που διαχειρίζονται δεδομένα των πολιτών της ΕΕ.

Η βιομηχανία θορυβείται από την έκθεση του Albrecht

Οι υποχρεώσεις θα απαιτούν επίσης από τις εταιρίες του εξωτερικού αυτής της κατηγορίας να έχουν «αντιπροσωπευτικά στοιχεία», σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και να συμμορφώνονται στις γενικές υποχρεώσεις, ώστε να κερδίσουν τη συγκατάθεση των καταναλωτών για τη χρήση των δεδομένων τους.

Η έκθεση προκάλεσε επικρίσεις από τις βιομηχανίες της τεχνολογίας και είναι πιθανόν να αναζωπυρώσει τη διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί η εξασφάλιση των διαλειτουργικών συστημάτων.

Ο Συνασπισμός της Βιομηχανίας για την προστασία των δεδομένων, ομάδα «ομπρέλα» από 15 επαγγελματικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Digital Europe και European Digital Media Association, επέκρινε ην έκθεση του Albrecht, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να βρει τη σωστή ισορροπία.

«Ο Albrecht έχασε ευκαιρία να συνδυάσει αποτελεσματικά την προστασία της ιδιωτικής ζωής με κανόνες και την προστασία διεξαγωγής των επιχειρήσεων -και τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα σύμφωνα με το χάρτη της ΕΕ», δήλωσε κάποιος από την ομάδα.

«Προχωρώντας μπροστά, καλούμε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λάβουν υπόψη τους τη σημασία των συνεισφορών που προέρχονται από άλλες επιτροπές, και να θεσπίσει νομοθεσία η οποία να διατηρεί την εμπιστοσύνη του χρήστη ενώ παράλληλα να ενθαρρύνει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη», δήλωσε.

Μιλώντας σε συνέδριο για την προστασία των δεδομένων στις Βρυξέλλες στις 6 Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός Πρέσβης William Kennard προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τις εσφαλμένες αντιλήψεις και τα στερεότυπα του και να βρει τη ρυθμιστική σύγκλιση με τις ΗΠΑ για να ανοίξει το δρόμο σε ένα διαλειτουργικό διατλαντικό σύστημα προστασίας των δεδομένων της ιδιωτικής ζωής.

«Οι διατάξεις δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη των συστημάτων της προστασίας προσωπικών δεδομένων που έχουν διαφορετική δομή, αλλά διαβεβαιώνουν ισότιμη υψηλού επιπέδου προστασία και εφαρμογή, όπως στις ΗΠΑ», είπε ο Kennard.

Ο Albrecht είπε ότι ο προτεινόμενος κανόνας ήταν μια προσπάθεια από την ΕΕ να θεσπίσει ένα παγκόσμιο πρότυπο για την προστασία των δεδομένων.

«Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο πρότυπο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θέλουμε να επιβάλλουμε περιττές επιβαρύνσεις και είμαι ανοιχτός για συζήτηση και διαπραγμάτευση», είπε ο Albrecht.

Φόβος για αντίκτυπο στις μικρότερες επιχειρήσεις

Πηγή της βιομηχανίας που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε στη EurActiv ότι οι εν λόγω διατάξεις θα έχουν αντίκτυπο στην αγορά καινοτόμων εφαρμογών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εδρεύουν στις ΗΠΑ.

«Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι πραγματικά πολύ μικρές, ωστόσο πρέπει να διαχειριστούν ένα συγκεκριμένο σημαντικό αριθμό δεδομένων, προκειμένου να αναπτύξουν τις εφαρμογές», δήλωσε η πηγή

«Η εφαρμογή υψηλών διοικητικών απαιτήσεων από αυτές θα τους εκτοπίσει από την αγορά».

«Η έκθεση σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο στη συζήτηση για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη. Ένας νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της Ευρώπης -και την οικονομία της- και θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί και να ευημερήσει», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής πολιτικής του δικτύου Facebook, Erika Mann.

[box type=”tick Απόψεις
«Η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι ένα αναγνωρισμένο θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οφείλουμε, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να διασφαλίσουμε πως αυτή η αρχή θα διαπνέει εξ’ ολοκλήρου τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, όταν αυτή ολοκληρωθεί» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να συνομιλήσουμε με τον Ευρωπαίο πολίτη και να τον ευαισθητοποιήσουμε για ένα θέμα που πραγματικά αγγίζει την καθημερινότητα του», συνέχισε.[/box]

Πηγή: euractiv.gr