Η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποίησε την Βρετανία να μην επιχειρήσει να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αμερικανική προειδοποίηση γίνεται σε μια στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον δέχεται αυξημένες πιέσεις να προκηρύξει δημοψήφισμα για την συμμετοχή της ή όχι της χώρας του στην ΕΕ.

908169«Έχουμε αναπτυσσόμενες σχέσεις με την ΕΕ που έχει αυξανόμενη φωνή στον κόσμο και επιθυμούμε να δούμε μια ισχυρή βρετανική φωνή σ’ αυτήν την Ευρώπη», δήλωσε ο Philip Gordon, ο κύριος αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

Ο Ντέηβιντ Κάμερον, διαβεβαίωσε χτες στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι εξακολουθεί να επιθυμεί τη συμμετοχή της Βρετανίας στην «ενιαία αγορά» και να είναι «δραστήριος παίκτης» στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρόσθεσε όμως, πως «εξ αιτίας της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη απαιτείται ένας νέος διακανονισμός με την ΕΕ και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος προς τούτο».

Αντιδρά και η Ιρλανδία

Φουντώνει η κριτική του Δουβλίνου προς τον Κάμερον για τις αντιευρωπαϊκές κορώνες του βρετανού πρωθυπουργού. Η προσέγγιση Λονδίνου-Βρυξελλών, βρίσκεται στις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας.

Λίγα 24ωρα πριν την αναμενόμενη ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. με αφορμή τα 40 χρόνια από την βρετανική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ο Βρετανός πρωθυπουργός γίνεται αποδέκτης έντονης κριτικής από την Ιρλανδία, την πιο στενή σύμμαχο της χώρας του στην Ευρώπη.

Τα πυρά από την κυβέρνηση του Δουβλίνου εκτοξεύονται από την πρώτη ημέρα ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ιρλανδία και αφορούν στις ολοένα εντεινόμενες αντιευρωπαικές κορώνες του Ντέιβιντ Κάμερον.

«Μετα την εξάλειψη της απειλής μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, η απειλή για την ενότητα της Ευρώπης εκπορεύεται από την Βρετανία και μια πιθανή έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. προκαλεί έντονη ανησυχία στις ευρωπαικές πρωτεύουσες», ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.
Με την ευκαιρία ανάληψης της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. από την Ιρλανδία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Eamon Gilmore ξεκαθαρίζει πως η χώρα του δεν πρόκειται επ’ ουδενί να στηρίξει τις απαιτήσεις του Ντειβιντ Κάμερον για επιλεκτική εξαίρεση της Βρετανίας από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Ανοιχτή επαφή με τη βρετανική κυβέρνηση»

«Είμαστε όλοι μέλη μιας κοινότητας με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν μπορεί μια χώρα να επιλέγει, αλά καρτ, τι την ευνοεί και τι όχι. Αν το επιτρέψουμε αυτό θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο με αποτέλεσμα να έχουμε 27 συνθήκες για 27 χώρες, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην διάλυση της Ένωσης» υπογράμμισε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας πως «είναι διαφορετικό να αποφασιστεί συλλογική τροποποίηση συνθηκών και άλλο να κάνει κάθε χώρα του κεφαλιού της».

Προειδοποίησε επίσης τον Βρετανό Πρωθυπουργό πως με την πολιτική του ενδέχεται άθελα του – νυχτοβατώντας όπως είπε- να οδηγήσει τη χώρα του εκτός της ΕΕ. «Εμείς στο διάστημα της εξάμηνης προεδρίας θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στη Βρετανία και τις Βρυξέλλες και ως πρώτο βήμα βρισκόμαστε σε ανοιχτή επαφή με την βρετανική κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Κάμερον», κατέληξε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: zougla.gr