Σε θρίλερ εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ των οικονομικών εισαγγελέων και του Αρείου Πάγου που προκάλεσε η ανάμειξη της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ.

flash-drive-iconΈνα 24ωρο μετά την παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος ζητούσε να παραδοθεί το στικάκι με την αρχική λίστα Λαγκάρντ στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, οι οικονομικοί εισαγγελείς επιμένουν στην επιλογή τους να μη ζητήσουν τη συνδρομή της εν λόγω υπηρεσίας στην έρευνα.

Με έγγραφό τους προς τον προϊστάμενό τους ζητούν διευκρινίσεις για τη χθεσινή παραγγελία του, με την οποία «βάζει στο παιχνίδι» και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Παραθέτουν, μάλιστα, με λεπτομέρειες τα πραγματικά περιστατικά των μέχρι στιγμής ελέγχων τους που έχουν γίνει με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών του ΣΔΟΕ. Οι οικονομικοί εισαγγελείς θεωρούν μη απαραίτητη τη συμμετοχή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μάλιστα σε αυτό το στάδιο, όπου το στικάκι το οποίο τους παραδόθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέσω του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να έχει ήδη «μιλήσει». Συγκεκριμένα, έχει εντοπιστεί ο χρόνος της γέννησής του και αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει πως το usb memory stick δημιουργήθηκε στις 8-10 Ιουλίου του 2011, προτού δηλαδή φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου. Έτσι, στο «κάδρο» των κατηγορουμένων οι οικονομικοί εισαγγελείς τοποθετούν – εμμέσως πλην σαφώς- τον κ. Ιωάννη Διώτη.

Διώτης και Βενιζέλος συμφωνούν, πάντως, πως το στικάκι δόθηκε στον δεύτερο στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, στην προσπάθειά του να διαπιστώσει με επιστημονικό τρόπο αν υπάρχουν αλλοιώσεις και παρεμβάσεις σε σχέση με το πρωτότυπο αρχείο που παραδόθηκε με τη μορφή CD από την Κριστίν Λαγκάρντ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κάλεσε για την Πέμπτη τον κ. Σφακιανάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το αν τα βήματα που ακολούθησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, είναι επαρκή ή χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω ενέργειες.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ωστόσο, αν και κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα αποτελέσματα των ελέγχων τους, πιθανότατα ετοιμάζονται να κλείσουν την έρευνα με τις εξηγήσεις των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Διώτη και Καπελέρη, αλλά και των συνεργατών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Δεν θα περάσουν, δηλαδή, στην κλήση, όπως όλα δείχνουν, συνεργατών του κ. Βενιζέλου. Ήδη, έχουν κληθεί ακόμη δύο άτομα, μετακλητοί υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, εξειδικευμένοι στην πληροφορική, για να καταθέσουν ως μάρτυρες. Στα ονόματά τους αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, κα Χρύσα Χατζή, η οποία κατά την κατάθεσή της είπε ότι παρέλαβε από τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι τον κλειστό φάκελο με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και τον παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών. Η κα Χατζή δήλωσε ότι δεν ξέρει περισσότερα για την υπόθεση και ότι ίσως αυτοί οι δύο υπάλληλοι γνωρίζουν κάτι επιπλέον λόγω της επαγγελματικής τους εξειδίκευσης.

Πάντως, ουδείς από τους τέσσερις συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην κατάθεσή του ενέπλεξε τον πρώην υπουργό Οικονομικών και πολύ περισσότερο κανένας δεν είπε ότι μετέγγραψε το επίμαχο υλικό και αφαίρεσε τα τρία ονόματα των συγγενών του.

Ως μάρτυρες επίσης έχουν καταθέσει η Μόνα Παπαδάκου και η Σοφία Ρίτσου (στελέχη του Υπ. Οικονομικών), αλλά και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Τάσος Μπάνος, ο όποιος αναφέρθηκε σε σύσκεψη που έγινε τον Ιανουάριο του 2011, κατά την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είχε δώσει κάποια ονόματα στον κ. Καπελέρη και συζητήθηκε σε ποια υπηρεσία θα ανατεθεί ο σχετικός φάκελος για ενδελεχή έλεγχο.

Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πάντως, κ.κ. Διώτης και Καπελέρης, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις, αυτήν τη φορά, για αλλοίωση από κοινού για τυπικούς και δικονομικούς λόγους. Το γεγονός αυτό, παρότι φωτογραφίζει τις υπόνοιες των εισαγγελέων, δεν προοιωνίζεται απαραίτητα και την τυπική μεταχείριση που μπορεί να έχουν στη συνέχεια. Αμφότεροι οι πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πήραν προθεσμία να καταθέσουν τη Δευτέρα.

Πηγή: zougla.gr