Επίσημη άδεια για πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων σε ευρωπαϊκό έδαφος, έλαβε χθες (7 Ιανουαρίου) από τις Βρυξέλλες, ο κινεζικός κολοσσός στα ηλεκτρικά οχήματα BYD.

com_7 (1)Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ΕΕ έδωσε στην κινεζική εταιρεία την Έγκριση Τύπου Οχημάτων, που εξασφαλίζει την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω του κοινοτικού συστήματος έγκρισης.

Πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά… μέσω Βουλγαρίας

Στο μεταξύ, τον περασμένο μήνα η εταιρία προχώρησε σε συμφωνία κοινοπραξίας με την βουλγαρική εταιρεία ενέργειας Bulmineral, για την κατασκευή εργοστασίου στην πόλη Μπρέζνικ, που θα συναρμολογεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Το πρώτο δείγμα ηλεκτρικού λεωφορείου αναμένεται να είναι διαθέσιμο τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, όταν το εργοστάσιο μπει σε πλήρη λειτουργία, θα παράγει 40-60 λεωφορεία μηνιαίως, ενώ με την ολοκλήρωσή του το 2015, θα αποκτήσει ικανότητα κατασκευής 50,000 οχημάτων σε ετήσια βάση.

Το ηλεκτρικό λεωφορείο BYD θα έχει 12 μέτρα μήκος και θα μπορεί να διανύει 250χλμ με μόνο μία φόρτιση σε αστικές συνθήκες.

Όπως επισημαίνεται, η κινεζική εταιρεία κάνει προσπάθειες να επεκταθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Φιλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ τον Οκτώβριο του 2012 εξασφάλισε παραγγελία 50 ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την λονδρέζικη εταιρεία υπηρεσιών ταξί greentomatocars..

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BYD EUROPE B.V., κ. Isbrand, τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ιδρύσαμε αυτή την κοινοπραξία στη Βουλγαρία από κοινού με την Bulmineral Ltd. Είναι πολύ σημαντικό για την BYD και θα διασφαλίσει ότι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την στρατηγική μας για την εισαγωγή των ηλεκτρικών μας αυτοκινήτων και πιο πράσινων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της βουλγαρικής Bulmineral, Mihail Ivanov, είπε από την πλευρά του:

«Είμαστε υπερήφανοι που προχωρήσαμε σε συμφωνία συνεργασίας με την BYD, που είναι παγκόσμια ηγέτιδα στην κατασκευή μπαταριών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και λεωφορείων […] σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο για τις δραστηριότητές μας, ξεκινώντας την συναρμολόγηση ηλεκτρικών λεωφορείων».
[box type=”tick

Απόψεις
Ο γενικός μάνατζερ της BYD στον τομέα των εξαγωγών, κ HoIsbrand, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επέκταση της εταιρείας στην Ευρώπη.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε και να μας βοηθήσει ο εταίρος μας εδώ (Βουλγαρία) να αναπτύξουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr