Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Taro Aso ανακοίνωσε σήμερα (8 Ιανουαρίου) ότι η χώρα του θα αγοράσει ομόλογα που θα εκδώσει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης προκειμένου να βοηθήσει στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

newPic_495_jpg_1706746bΜιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σχεδιάζει σήμερα να εκδώσει τίτλους για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η σταθερότητα στην χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ευρώπης βοηθά στη σταθεροποίηση των νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γιεν», τόνισε ο Aso.

«Από αυτή την άποψη και βασισμένη στις περαιτέρω προσπάθειες της Ευρώπης για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Ιαπωνία θα αγοράζει συνεχόμενα μέρος των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα».

Αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών της Ιαπωνίας είπε ότι ο ΕΜΣ θα εκδώσει τριμηνιαία γραμμάτια και ότι η Ιαπωνία θα αποφασίσει εάν θα αγοράσει την πρώτη έκδοση χρέους με ευρώ από τα συναλλαγματικά της αποθέματα αφού εξετάσει πρώτα τους όρους έκδοσης.

Μέχρι τώρα η Ιαπωνία έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 7δις € που εκδόθηκαν από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, σχεδόν 6.7% των δανείων διάσωσης που εκδόθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους.

Στόχος του ΕΜΣ είναι να δανείζει στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης με αντάλλαγμα αυστηρές δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά των εν λόγω χωρών.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr