Την πρόθεση της Ουκρανίας να υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ εντός του 2013, αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων με την Τελωνειακή Ένωση της Ρωσίας σε «πεδία που δεν συγκρούονται με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovich.

ya_0_0_0Σε συνέντευξή του στην Komsomolskaya Pravda Ukraine, ο Yanukovich επεσήμανε τρεις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του. Την προεδρία της χώρας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΑ), την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ και την ανάπτυξη «στενής συνεργασίας» με την Τελωνειακών Ένωση με τη Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν.

Η Ουκρανία θέλει να έχει στενές σχέσεις με την ΕΕ, ωστόσο δεν κατάφερε να υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης, παρόλο που το κείμενο έχει συμφωνηθεί πάνω ένα χρόνο πριν. Το 906σέλιδο κείμενο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην BlogActiv.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και της Σφαιρική και σε Βάθος Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών αναμένεται να υπογραφεί στη Σύνοδο της Ανατολικής Συνεργασίας της ΕΕ το Νοέμβριο του 2013 στο Βίλνιους, βάσει της προόδου που θα γίνει στα ακόλουθα πεδία:

Συμμόρφωση των κοινοβουλευτικών εκλογών 2012 με τα διεθνή πρότυπα
Πρόοδο ως προς τη διατύπωση των κατηγοριών για την απόδοση επιλεκτικής δικαιοσύνης
Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στην κοινή ατζέντα της Σύνδεσης

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία δέχεται πιέσεις από τη Μόσχα να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση μαζί με Λευκορωσία και Καζακστάν.

Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία είναι «ευπρόσδεκτη να ενταχθεί» στην Τελωνειακή Ένωση τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πιέζει» το Κίεβο. Ωστόσο, η Μόσχα επισημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία.

Ο Yanukovich από την άλλη ισχυρίζεται ότι η χώρα του «ψάχνει εργαλεία και δυνατότητες» για αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την τελωνειακή ένωση, τονίζοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με το μπλοκ είναι στα 46δις €.

«Νομίζω πως η Ουκρανία θα πρέπει να εξετάσει την προσαρμογή της εθνικής της νομοθεσίας στους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης, που δε θα έρχονται σε σύγκρουση με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Τώρα αυτό το θέμα βρίσκεται στα χέρια των ειδικών και από τις δύο πλευρές», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι αξιωματούχοι αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις στις 18 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ εκείνη την ημέρα, αναμενόταν να συναντηθεί ο ίδιος με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στη Μόσχα, ωστόσο η συνάντηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο Yanukovich επεσήμανε ότι η συνάντηση έπρεπε να αναβληθεί για αργότερα εξαιτίας έλλειψης συμφωνίας για όλες τις λεπτομέρειες των μελλοντικών συμφωνιών.

Η απάντηση της Κομισιόν

Αξιωματούχος της Κομισιόν είπε στην EurActiv ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου και της τελωνειακής ένωσης.

Η συμμετοχή της Ουκρανίας σε μια Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με άλλες χώρες δεν έρχεται «σε σύγκρουση» με την σφαιρική και σε βάθος συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών, εφόσον αυτές οι συμφωνίες δεν υπονομεύουν τις δεσμεύσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της ΕΕ. Επομένως η Ουκρανία, είναι ελεύθερη να προβεί σε άλλες εμπορικές συμφωνίες σύμφωνα με τις οικονομικές της προτεραιότητες, τόνισε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, εάν η Ουκρανία ενταχθεί σε οποιαδήποτε τελωνειακή ένωση, αυτό δε θα ήταν συμβατό με τη διμερή σφαιρική και σε βάθος συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας. Μια τελωνειακή ένωση έχει κοινή πολιτική εξωτερικού εμπορίου (πχ κοινούς εξωτερικούς δασμούς) και μια μεμονωμένη χώρα μέλος δεν έχει πλέον έλεγχο στις πολιτικές εξωτερικού εμπορίου, συνέχισε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, η ίδια πηγή επεσήμανε στη EurActiv ότι η Κομισιόν κατάλαβε από τις τελευταίες δηλώσεις του Ουκρανού ΥΠΕΞ Leonid Kozhara, ότι πρόθεση της Ουκρανίας δεν είναι η ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση με Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν.

Η ΕΕ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η σύνοδος ΕΕ-Ουκρανίας θα πραγματοποιηθείς τις 25 Φεβρουαρίου.

Η τελευταία έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.

Πηγή: euractiv.gr