«Άνετο» προβάδισμα έχει στις δημοσκοπήσεις ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Pier Luigi Bersani , μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές, ωστόσο το κόμμα του Berlusconi ανεβάζει γρήγορα τα ποσοστά του, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες (6 Ιανουαρίου).

PPE: CHIESTO A MONTI DI CANDIDARSI; BERLUSCONI IO COCCOLATOΟ αριθμός των ψηφοφόρων που λέει ότι θα ψηφίσει υπέρ του κεντροαριστερού συνασπισμού στις εκλογές στις 24-25 Φεβρουαρίου είναι σταθερός, μεταξύ 38-39% ενώ από μόνο του το Δημοκρατικό Κόμμα παίρνει ποσοστό 32-33%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ISPO.

Ωστόσο ο Berlusconi έχει ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματός του από το 17-19% στο 13-16% στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο σχηματισμός του Bersani είναι αντιμέτωπος με τον κεντροδεξιό συνασπισμό του «Λαού της Ελευθερίας» του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi και με το μπλοκ του απερχόμενου πρωθυπουργού Mario Monti.

Το μπλοκ του Monti πήρε στη δημοσκόπηση ποσοστά 14-15%, από το 10% που είχε πριν μπει στον εκλογικό αγώνα.

Berlusconi και Λίγκα του Βορρά

Εάν ο Berlusconi καταφέρει να συμμαχήσει με τη Λίγκα του Βορρά, ο συνασπισμός του μπορεί να φθάσει και το 28% των ψήφων, αναφέρει η δημοσκόπηση.

«Το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας βλέπει τον συνασπισμό του να αναπτύσσεται, χάρη στην ολοένα και πιο συχνή παρουσία του Μπερλουσκόνι στην οθόνη της τηλεόρασης», είπε ο Renato Mannheimer, επικεφαλής της ISPO. Συνέχισε λέγοντας ότι οι περισσότεροι ψήφοι υπέρ του έρχονται από τους αναποφάσιστους.

Ο αριθμός των αναποφάσιστων ή εκείνων που σχεδιάζουν να απέχουν, έχει πέσει κάτω από το 40%, συγκριτικά με το 50% λίγες εβδομάδες πριν.

Berlusconi και Monti έχουν κάνει πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση, στο Twitter και σε διαδικτυακές συνεντεύξεις την τελευταία εβδομάδα, καθώς και οι δύο προσπαθούν να καλύψουν το κενό με την κεντροαριστερά.

Ο Monti αποκαλύπτει νέα συμμαχία

Στο μεταξύ ο Monti την Παρασκευή (4 Ιανουαρίου) αποκάλυψε τη συμμαχία της οποίας θα ηγηθεί στις εκλογές. Έχει όνομα «Με τον Monti για την Ιταλία» και λογότυπο είναι ένα κυκλικό σύμβολο με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας και το επώνυμο του Monti στο κέντρο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο νέος σχηματισμός λαμβάνει 9% των ψήφων και οι ψηφοφόροι του προέρχονται κυρίως από την κεντροαριστερά και τους προηγουμένως αναποφάσιστους, σύμφωνα με τον Mannheimer.

«Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ο συνασπισμός του Monti να κερδίσει πάνω από το 20% των ψήφων», συνέχισε.

Πηγή: euractiv.gr