Η Βρετανία, και ιδιαίτερα το Λονδίνο, έχει γίνει δημοφιλές μέρος για δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους του νότου προς αναζήτηση εργασίας, καθώς οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας εξακολουθούν να επιβάλλουν μέτρα λιτότητας.

315-0705104817-Spain-unemploymentMόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 , 5.350 Ισπανοί και 5.370 Ιταλοί πήραν αριθμούς εθνικής ασφάλισης στο Λονδίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Ο αριθμός καταχωρήσεων εθνικής ασφάλισης για τους Ισπανούς σε όλη τη Βρετανία αυξάνεται ετησίως κατά 25%. Το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 25% στην Ισπανία.

Το Λονδίνο ήταν μια από τις τρεις περιφέρειες στη Βρετανία που είδαν μια αύξηση της ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό συμβαίνει παρά την μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας για πάνω από μια δεκαετία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Evening Standard.

Ωστόσο, το Λονδίνο είδε επιπλέον 5.000 ανθρώπους να εντάσσονται στις τάξεις των ανέργων την περίοδο αυτή.

Στο μεταξύ, η συνολική ανεργία της Ισπανίας έχει δει τη μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο που άρχισε να γίνεται η καταγραφή, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Πέμπτη (3 Ιανουαρίου), καθώς ο τομέας των υπηρεσιών επιτάχυνε τις προσλήψεις εν όψει των Χριστουγέννων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στην Ισπανία μειώθηκε κατά 1,2% το Δεκέμβριο (4,9 εκατ. – η πρώτη πτώση από τον Ιούλιο του 2012, ανέφερε το υπουργείο εργασίας της χώρας.

Η υπουργός εργασίας της Ισπανίας Engracia Hidalgo επεσήμανε «επιβράδυνση» του ρυθμού μείωσης των θέσεων εργασίας. Η ουρά ανέργων είχε αυξηθεί κατά 233.000 άτομα το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με 300.000 το προηγούμενο έτος.

Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία θα πέσει στο 23.3% το 2013.

Νέα πορεία για τους Ισπανούς επιχειρηματίες, και Κινέζους

Η οικονομική κρίση στην Ισπανία έχει προκαλέσει επίσης νέες μορφές καινοτομίας και μια σειρά από κοινωνικές προσεγγίσεις για τις επιχειρήσεις, με μεγάλη επιτυχία στο συνεταιριστικό τομέα.

Η Υπουργός Απασχόλησης της Ισπανίας αναμένει ότι θα δημιουργηθούν 223 επιχειρήσεις αυτού του τύπου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2013.

Οι ιστορίες επιτυχίας περιλαμβάνουν το Mondragón, ένας κάποτε ταπεινός συνεταιρισμός που παρήγαγε θερμαντήρες παραφίνης, που είναι τώρα η έκτη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Περιλαμβάνουν επίσης συνεταιρισμούς νέων κτηρίων κατοικιών, που απομακρύνθηκαν από το κερδοσκοπικό μοντέλο που κατηγορείται για τη βύθιση της οικονομίας της Ισπανίας, και αντ’ αυτού θέτει τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες του σπιτιού, όπως οι ηλικιωμένοι, στη θέση του οδηγού για τον συν-σχεδιασμό και τη συν-επένδυση στα μελλοντικά σπίτια τους.

Στην Ισπανία 170.000 Κινέζοι μετανάστες, έχουν επίσης καταφέρει όχι μόνο να αντεπεξέλθουν σε μια σκληρή οικονομία, αλλά να ευδοκιμήσουν σε αυτήν, ανέφεραν οι New York Times.

Κινέζοι μετανάστες της Ισπανίας στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη αρχίζουν τις επιχειρήσεις και την αγορά αναξιοπαθούντων ακίνητων μετά από το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς κατοικίας της Ισπανίας.

Κατά τους τελευταίους 10 μήνες, το 30% των 8.613 αλλοδαπών που ξεκίνησαν επιχειρήσεις ήταν Κινέζοι, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία των μη μισθωτών εργαζομένων.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σημασία των ξένων επενδυτών με την ψήφιση ενός νόμου τον Νοέμβριο που επιτρέπει την παραμονή σε αλλοδαπούς που αγοράζουν σπίτια αξίας άνω των € 160.000, με συγκεκριμένο στόχο την κατάρτιση των κινεζικών και ρωσικών επενδύσεων, είπαν οι βουλευτές.

Οι τύποι εργασίας που πολλοί Κινέζοι μετανάστες έχουν δημιουργήσει στην Ισπανία
είναι τα πανταχού παρόντα χαμηλού περιθωρίου κέρδους παζάρια, τα κομμωτήρια και τα οικονομικά σούπερ μάρκετ.

Πηγή: euractiv.gr