«Μεγάλη νίκη» σημειώθηκε στις ΗΠΑ για την Google, αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου τερμάτισε την έρευνα για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας και συμπέρανε ότι δεν «χειραγώγησε» τα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο για να πλήξει τους αντιπάλους της.

The Google logo is seen on the top of its China headquarters building behind a road surveillance camera in Beijing January 26, 2010. Chinese state media stepped up their war of words with the United States over Internet control on Tuesday, with a top newspaper claiming a U.S. conspiracy and saying China can live without Google. REUTERS/Jason Lee(CHINA - Tags: BUSINESS POLITICS SCI TECH)Ωστόσο η έρευνα στην Ευρώπη συνεχίζεται, με την Κομισιόν να ισχυρίζεται ότι «δε θα επηρεαστεί» από την απόφαση στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα κατά της Google για μονοπωλιακές πρακτικές και νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού, ύστερα από κατηγορίες ότι παραποιεί τα αποτελέσματα της αναζήτησης εις βάρος των ανταγωνιστών της και προς όφελος των δικών της ιστοσελίδων και υπηρεσιών.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ωστόσο πήρε εγγυήσεις από την Google ότι θα τερματίσει την πρακτική «αλλοίωσης» αξιολογήσεων και δεδομένων από ιστοσελίδες ανταγωνιστών της προς όφελος των δικών της προϊόντων, και να επιτρέπει στους διαφημιστές να εξάγουν δεδομένα ώστε να αξιολογούν ανεξάρτητα τις διαφημιστικές εκστρατείες.

Η Google συμφώνησε επίσης να μην ζητά απαγόρευση πωλήσεων όταν οι εταιρείες παραβιάζουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, επεσήμανε την Πέμπτη (3 Ιανουαρίου) η Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η Microsoft και άλλοι ανταγωνιστές της Google, πίεσαν την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ να ξεκινήσει αντιμονοπωλιακή έρευνα εναντίον της Google, παρόμοια με εκείνη εναντίον της Microsoft από την Επιτροπή Δικαιοσύνης τη δεκαετία του ’90.

Στο μεταξύ παράλληλη έρευνα για την Google διεξάγει και η Κομισιόν. Στις 18 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι δίνει περιθώριο ενός μηνός στην εταιρεία προκειμένου να κάνει προτάσεις για την λήξη της έρευνας.

Η Κομισιόν εξετάζει ανεπίσημες προτάσεις της Google από τον Ιούλιο, ωστόσο δεν έχει πάρει απαντήσεις από τους καταγγέλλοντες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πειστεί μέχρι τώρα από αυτά που προτείνει η Google.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου Jon Leibowitz, περίμενε δριμεία κριτική για την εν λόγω απόφαση.

«Η Google συμφώνησε να κάνει αλλαγές που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη του ανταγωνισμού στην διαδικτυακή αγορά και στην αγορά των καινοτόμων ασύρματων συσκευών που απολαμβάνουν», τόνισε ο Leibowitz.

Κομισιόν: Δεν μας επηρεάζει η απόφαση των ΗΠΑ

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ ωστόσο, δε φαίνεται να επηρεάζει την έρευνα που διεξάγεται στην ΕΕ.

«Έχουμε λάβει υπόψη την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά δε θεωρούμε ότι έχει άμεσες συνέπειες για την έρευνάς μας, τις συζητήσεις με την Google, που βρίσκονται σε εξέλιξη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Michael Jennings.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr