Μπορεί να επιμένει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της η Άγκυρα, σπιλώνει όμως την Προεδρία της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς της «ανίκανη».

gul_0_0Η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει την γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας, αλλά και να συνυπολογίσει ότι η Άγκυρα δε θέλει να αναλάβει κάποιο ρόλο στον Αραβικό Κόσμο, επεσήμανε ο τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Eυρωπαϊκών Yποθέσεων Egemen Bagis, έκανε πρωτοφανείς προκλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή Προεδρία, χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη».

Μιλώντας στο περιοδικό Foreign Affairs, ο τούρκος Πρόεδρος ξεκαθάρισε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ένωσης, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να γίνει ο «Μεγάλος Αδερφός» στον Αραβικό Κόσμο.

«Αναγνώριση» Τουρκίας από ΗΠΑ-ΕΕ

Ο τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul, αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση (ΕΕ-ΗΠΑ), τόνισε ότι γεωγραφικά η Τουρκία είναι το «σταυροδρόμι» Ευρώπης, Ασίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, ενώ από άποψη «αξιών» ανήκει συλλήβδην στη Δύση.

«Κοιτώντας το μέλλον, είναι σχεδόν μαθηματικό γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική ισορροπία και η ισορροπία ισχύος θα γείρουν προς την Ασία. Επομένως και η πολιτική πρέπει να κάνει το ίδιο […] ΗΠΑ και ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσουν την Τουρκία και τη σημασία της», συνέχισε.

…. και μαθήματα προς τους Ευρωπαίους …

Σχετικά με την ΕΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του.

«Εάν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, καμία ύφεση δε είναι ατελείωτη. Μετά από κάθε τέτοια ύφεση στο παρελθόν, χώρες και ήπειροι επέστρεψαν ισχυρότερες και αυτό ισχύει και για την Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι έκαναν τεράστια λάθη, αλλά θα πάρουν μάθημα από αυτά και θα μπουν σε μια νέα εποχή».

«Το γεγονός ότι γίναμε λίγο πιο δραστήριοι στην περιοχή μας δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αναπροσανατολισμός της Τουρκίας ή το ότι παίρνει αποστάσεις από την Ευρώπη», συνέχισε ο Πρόεδρος Abdullah Gul .

Αποκάλεσε τέτοιες παρατηρήσεις «ρηχές» ενώ άφησε και υπαινιγμούς για τους ευρωπαίους εταίρους. «Αναρωτιέμαι αν οι φίλοι μας από την ΕΕ μπορούν να το χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα γίνουμε «Μεγάλος Αδερφός» για τον Αραβικό Κόσμο

Όσον αφορά στον Αραβικό Κόσμο και τις διάφορες γνώμες αναλυτών ότι η Τουρκία αναζητά ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αναλάβει η Άγκυρα συγκεκριμένο ρόλο.

«Φυσικά και είμαστε χαρούμενοι με το γεγονός ότι μας παίρνουν ως παράδειγμα καθώς είμαστε μια μουσουλμανική χώρα, δημοκρατία και μια ιστορία οικονομικής επιτυχίας […] Νομίζουν ότι μπορούν να πετύχουν τα ίδια. Ως πράξη αλληλεγγύης τους βοηθούμε και μοιραζόμαστε τα κλειδιά της επιτυχίας μας. Ωστόσο δεν έχουμε καμία πρόθεση να δράσουμε ως Μεγάλος Αδερφός κανενός», υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.

«Ανίκανη» η Κυπριακή Προεδρία

Στο μεταξύ, ο τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Egemen Bagis, χαρακτήρισε «ανίκανη» και όχι «άτυχη» την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, όντας παράλληλα ιδιαίτερα προκλητικός απέναντι στον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

«Εάν το 2004 είχαν δεχθεί το Σχέδιο Ανάν, το νησί θα ήταν τώρα μια ευημερούσα, πλούσια και γεμάτη αυτοπεποίθηση χώρα […] Δυστυχώς ο ελληνοκύπριος πρόεδρος Χριστόφιας έπρεπε να εμφανιστεί στην τηλεόραση με δάκρυα και να ανακοινώσει ότι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης. Λυπάμαι για αυτούς, προσεύχομαι για αυτούς», τόνισε ο τούρκος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι κατά το 6μηνο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, η Τουρκία είχε διακόψει τις επαφές.

Αντίθετα εξέφρασε ιδιαίτερη αισιοδοξία για την Ιρλανδική Προεδρία που ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή: euractiv.gr